Haryana GK Questions and Answers

Haryana GK Questions and Answers

Haryana General Knowledge Practice Test Questions

Few Facts about Haryana


Haryana state formed in the year 1966 from Punjab on the basis of language.

It is bordered by Himachal pradesh,Rajasthan and Uttarakhand.

Haryana ranks second by per capita income.

State is divided in to 4 divisions for administration purpose.they are Ambala.Rohtak,Hissar and Gurgaon.

These 4 divisions consists of 21 districts.

The city Gurgaon emerged as Information Technology hub.it also popular for auto mobile industries like Maruti

Suzuki.

Rivers Gaggar,yamuna and Markand flow through haryana.

Haryana has 10 loksabha seats and 5 Rajya sabha seats.

Haryanavi is mother tongue for many people in haryana but it has no official language status.


Haryana GK Questions and Answers

Q1.Which district in Haryana is Largest by area ?

a)Rohtak

b)Rewari

c)Hisar

d)Bhiwani

Show Answer

Ans:D

 

Q2.In Which year Haryana became a state ?

a)1967

b)1966

c)1963

d)1962

Show Answer

Ans:B

 

Q3.Second Battle of Panipat was fought in which year ?

a)1526

b)1549

c)1556

d)1547

Show Answer

Ans:C

 

Q4.Treaty of Surji Anjangaon was signed in which year ?

a)1813

b)1803

c)1826

d)1819

Show Answer

Ans:B

 

Q5.Who among the following is founder of Hisar district ?

a)Firozshah Tughlaq

b)Babur

c)Aurangazeb

d)Ibrahim Lodi

Show Answer

Ans:A

 

Q6.Faridabad district was carved out from which district and in which year ?

a)Rohtak,1979

b)Gurgaon ,1979

c)Karnal,1977

d)Yamuna nagar,1974

Show Answer

Ans:B

 

 

Q7.Pnachkula district was formed in which year ?

a)1995

b)1989

c)1992

d)1999

Show Answer

Ans:A

 

Q8.In 1967 Jind Tahsil was bifurcated in to how many tahsils ?

a)Four

b)Three

c)Five

d)Two

Show Answer

Ans:D

They are Jind and Safidon..

 

Q9.Jhajjar district was formed in which year ?

a)1994

b)1997

c)1990

d)1993

Show Answer

Ans:B

 

Q10.Which City of Haryana is Major Hub for the Information Technology ?

a)Jind

b)Rohtak

c)Gurgaon

d)Panchkula

Show Answer

Ans:C

 

Q11.Ghaggar river enter Haryana from which district ?

a)Jind

b)Gurgaon

c)Ambala

d)Panchkula

Show Answer

Ans:D

 

Q12.Which language is Haryana state Second language ?

a)Punjabi

b)Tamil

c)Hindi

d)None of These

Show Answer

Ans:A

 

Q13.Central Soil Salinity Research Intitute (CSSRI) is located in which of the following city ?

a)Hisar

b)Jhajjar

c)Karnal

d)Nuh

Show Answer

Ans:C

 

Q14.Central Institute for research on Buffaloes is situated at ?

a)Hisar

b)Bhiwani

c)Panipat

d)Sirsa

Show Answer

Ans:A

 

Q15.National Bureau of Animal Genetic Resources (NBAGR) is situated at ?

a)Faridabad

b)Karnal

c)Ambala

d)Gurgaon

Show Answer

Ans:B

it is first established in Bangalore in 1984. but in 1985 shifted to Haryana.

 

Q16.Which of the following announced as 22nd didtrict of Haryana ?

 

a)Hansi

 

b)Manesar

 

c)Dadri

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

 


Practice Test on this Topic

1. Second largest refinery in asia is located in which Haryana city ?
 
 
 
 
2. Haryana state was formed on
 
 
 
 
3. Which of the following river is now disappeared ?
 
 
 
 
4. Haryana state flower ?
 
 
 
 
5. Which sector is famous with Haryana ?
 
 
 
 
6. Number of Rajya sabha constituencies ?
 
 
 
 
7. The per capita milk availability in Haryana is
 
 
 
 
8. Number of districts in Haryana state ?
 
 
 
 
9. In the first Panipat battle who was defeated by Babur ?
 
 
 
 
10. Which tree is declared as state tree of Haryana  ?
 
 
 
 

 

Share