Honours and Awards General Knowledge Questions and Answers

Honours and Awards – General Knowledge

The following Multiple Choice Questions and Answers(MCQ) are useful for all competitive ,Entrance exams and Interview

1. Who amongst the following is the first Indian Woman Won Pulitzer prize ?

a)Arundhati roy

b)Kiran desai

c)Jhumpa lahiri

d)Manjula padmanabhan

Show Answer

Answer:C

in 2000 Lahiri won Pulitzer prize

2.Who amongst the following are First bharat ratna Recipients ?

a)C V Raman

b)C Raja goplachari

c)Dr.S.Radhakrishnan

d)A,B & C

Show Answer

Answer:D

Bharat ratna award instituted in 1954.first time bharat ratna awarded to CV Raman,C Raja gopalachari and S Radhakarishnan

3.Kalinga Award is given for the excellency in the field of ?

a)Literature

b)Movies

c)Science & Technology

d)Journalism

Show Answer

Answer:C

This award is given by UNESCO.founded in the year 1952.first recipient of Kalnga prize is Louis de Broglie

4.FiFi Awards are given for the achievements in ______ industry ?

a)Media

b)Fragrance

c)Music

d)Television

Show Answer

Answer:B

started in 1973.these awards giving function held annually in Newyork city

5. Grammy awards are related to which field ?

a)Music

b)Movies

c)Fashion

d)Sports

Show Answer

Answer:A

Originally called as gramphone award.first awarded in 1959

6. Dronacharya Award is presented for the excellency in _______ ?

a)Archery

b)Sports Coaching

c)Athletics

d)Theatre

Show Answer

Answer:B

first awarded in 1985.this award is given by Government of india

7.Shanti swarup bhatnagar award is given for the excellency in the field of _____ ?

a)Journalism

b)Social Service

c)Painting

d)Research in science

Show Answer

Answer:B

First awarded in 1958.given annually by Council of Scientific and industrial Research(CSIR) for research in Biology,medicine,physics,Chemistry,Environmental science and Engineering

8.Which of the following is the highest honour given for Achievement in Sports ?

a)Arjun Award

b)Dronacharya Award

c)Rajiv Khelratna Award

d)None of these

Show Answer

Answer:C

First awarded in 1991.this award is given by Government of India

9.Who amongst the following is the first jnanpith Recipient ?

a)C Narayana Reddy

b)G Sankara Kurup

c)Bishnu Dey

d)Amrita Pritam

Show Answer

Answer:C

First awarded in the year 1965.he received the award for the work OdaKKuzhal

10.Dadasaheb phalke award is given for the excellency in the field of ?

a)Cinema

b)Sports

c)Social Service

d)Agriculture

Show Answer

Answer:A

first awarded in 1969.this award is given for outstanding contribution to the growth and development of indian cinema

11. Who amongst the following foreigner received Bharat Ratna Award ?

a)John F Kennedy

b)Benazir Bhutto

c)Nelson Mandela

d)Bill Clinton

Show Answer

Answer:C

Only two foreigners received the Bharat ratna Award so far.Nelson mandela and Khan Abdul Gaffar khan.