Indian Politics General Knowledge Questions and answers

Indian Politics General Knowledge Questions and answers

70.First Coalition Government formed under the prime ministership of  ?

a)Indira gandhi

b)Atal bihari Vajpayee

c)V P Singh

d)Morarji desai

Show Answer

Answer:D

This government existed from March 1977 to July 1979.

71.Under Which Prime ministership nationalization of banks happened ?

a)Indira gandhi

b)Morarji desai

c)P V Narasimha rao

d)Lal bahadur shastri

Show Answer

Answer:A

72. The reform process was initiated in india under Which prime ministership ? 

a)Jawaharlal Nehru

b)P V Narasimha rao

c)Atal bihari vajpayee

d)H D Dewe gowda

Show Answer

Answer:B

73.In India State of Emergency declared across the nation in Which year ?

a)1974

b)1979

c)1973

d)1975

Show Answer

Answer:D

Emergency was in effect from 25 June 1975 to 21 March 1977.

74.Which former Finance Minister presented budget the most by any ?

a)Morarji desai

b)P Chidambaram

c)Pranab Mukherji

d)Dr.Manmohan singh

Show Answer

Answer:A

Desai presented the Budget Ten times .

75.Who is the first woman filmstar nominated to the Rajya sabha ?

a)Rekha

b)Nargis dutt

c)Sharmila Tagore

d)Smita patil

Show Answer

Answer:B

Nargis was nominated for the Rajya sabha in 1980.

76.Sikkim state was made integral part of India under ?

a)55 Amendment

b)62 Amendment

c)36 th Amendment

d)73 Amendment

Show Answer

Answer:C

77.Total number of Schedules in Indian Constitution ?

a)25

b)98

c)5

d)12

Show Answer

Answer:D

78.Chattisgarh formed in which year ?

a)2000

b)1996

c)1999

d)2005

Show Answer

Answer:A

Pages 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Share