General Knowledge Objective Questions and Answers for Competitive Exams

General Knowledge Objective Questions and Answers for Practice

In this Topic you will learn General Knowledge Objective questions.These Multiple Choice Questions(MCQ) are listed from topics Indian History,Indian Politics,Computer science,Banking,Economy.this study material is useful for all competitive exams  like RRB,IBPS,SSC and UPSC and entrance exams.

1)Andy roberts is a/an ?

a)Astronaut
b)Cricketer
c)Journalist
d)Economist

Ans:-(b)
Explanation :-Anderson Montgomery everton Roberts is former west indies Cricketer.he is a fast bowler.

2)UCO bank head quarter is located in which of the following indian state ?

a)Karnataka
b)Maharashtra
c)Andhra pradesh
d)West Bengal

Ans:-(d)

Explanation :-bank head quarter is located in Kolkata ..

3)World wide data protection day is observed on ?

a)04 August
b)26 July
c)29 October
d)28 January

Ans:-(d)

Explanation :-The aim is to give citizens an opportunity to understand what kind of data is collected about them.

4)Srisailam dam is built on which river ?

a)Penna
b)Kaveri
c)Krishna
d)Ravi

Ans:-(c)

5)Gurudas dasgupta is associated with which indian Political party ?

a)CPM
b)CPI
c)Congress
d)Trinamool Congress

Ans:-(b)

6)Lotus 1-2-3 applications is comparable with which of the following software application ?

a)MS-PowerPoint
b)MS-EXCEL
c)MS-Word
d)None of these

Ans:-(b)

7)Which IPO issue is called as Cultural touchstone by media?

a)Google
b)Facebook
c)Apple
d)Microsoft

Ans:-(b)

Explanation:-in May 2012 Facebook went Public.The IPO was biggest in Technology and Internet history.After the IPO Market Capitalization shot up to $104 billion.

8)Nagarjuna sagar dam was built on which of the following rivers ?

a)Godavari
b)Penna
c)Krishna
d)Kaveri

Ans:-(c)

Explanation :-This dam construction began in 1955 and opened in 1960.the length of the dam is 1550 metres and height is 124 metres.this dam benefited several districts farmers in Andhra pradesh.

9)Hingoli Loksabha constituency is in which indian state ?

a)Madhya pradesh
b)Kerala
c)Rajasthan
d)Maharashtra

Ans:-(d)

Explanation:-This constituency comprises 6 assembly segments  namely Umarkhed,Basmath,Kalamnuri,Hingoli,Hadgaon,Kinwat.

10)National science day is Celebrated in India on ?

a)28 February
b)26 February
c)10 February
d)24 February

Ans:-(a)

Explanation :-to mark the discovery of Raman effect by Sir Chandra sekhara venkata raman on 28 th February is celebrated as National Science day.

Download this PDF 

11)“Raga mala” is whose auto biography ?

 

a)Mallikharjun mansur
b)Bhim sen joshi
c)pt.Ravi shankar
d)Amzad ali khan

Ans:-(c)

Explanation :-Ravishankar is one of great indian musician.his life’s milestones were narrated in this book.

12)which of the following is not a computer input device ?

a)Mouse
b)Key board
c)Scanner
d)Graphic plotter

Ans:-(d)

Explanation:-A graphics plotter is a device that uses one or more pens that can be raised,lowered and moved over the printing media to draw graphics or text

13)Which of the following bank old name is UTI Bank of India ?
a)IDBI bank
b)ING Vysya Bank
c)South India Bank
d)Axis bank

Ans:-(d)    

Explanation:-Axis bank is third largest private sector bank in India.in 1994 it is founded as UTI Bank.In 2007 it’s name changed to Axis Bank.

14)World book and copyright day is observed on ?
a)May,29
b)April,23
c)March,17
d)October,22

Ans:-(b)

Explanation:-in 1995 UNESCO announced 23 April as World book and Copy right day.This date is Anniversary of the Birth and Death of William Shakespeare

15)Oleander girl book was penned by ?
a)Aravind Adiga
b)Vikram Chandra
c)Chitra Banerjee Divakaruni
d)None of These

Ans:-(d)

Explanation :- Banerjee is Indian-American Author,Poet.her short story collection won American book award in 1995.Her Novel Mistress of Spices made as film.

16)A complier translates a program written in a high-level language into ____ ?
a)Machine Language
b)Algorithm
c)Debugged program
d)Java

Ans:-(a)

Explanation :-Machine language is a set of Instructions executed directly bya Computer’s Central processing unit.

17) Kishore Biyani is ?
a)CEO of Future group
b)Bollywood actor
c)Indian Squash player
d)Former cricketer

Ans:-(a)

Explanation :-biyani co-authored book “It happened in India ” is about the story of Pantaloons,Big Bazar.

18)“Feint” term is associated with which game/sport ?
a)Squash
b)Basket ball
c)Volley ball
d)Badminton

Ans:-(d)

Explanation :-Any deceptive movement that disconcerts an opponent before or during the service.

19)Alec Baldwin is a/an ?
a)Sportsman
b)Hollywood actor
c)TV Commentator
d)Former Boxing Champion

Ans:-(B)
Explanation :-Baldwin is american actor appears on Stage,Films and Television.he is eldestof four Baldwin brothers.He is also columnist to Huffington Post.

20)Deodhar trophy is associated with Which sport/game?
a)Football
b)Hockey
c)Tennis
d)Cricket

Ans:-(d)

Explanation :-This trophy is named after Prof D.B.Deodhar.this trophy is established in early seventies.