Indian History General Knowledge Questions and Answers

Indian History General Knowledge Questions and Answers

12.Which of the following City founded by Guru Ramdas ?

 

a)Amritsar

b)Bathinda

c)Jalandhar

d)Ludhiana

Show Answer

Answer:A

 

13.The Non-Cooperation movement launched in whcih year ?

 

a)1934

b)1942

c)1920

d)1936

Show Answer

Answer:C

After the Jallianwala bagh incident Gandhi started Non Co operation movement

 

14.Which Mughal emperor real name is Zahiruddin Muhammed ?

 

a)Akbar

b)Babar

c)Shahjahan

d)Bahadur shah

Show Answer

Answer:B

 

15.Shatadru River is old name of which of the following rivers ?

 

a)Sutlej

b)Yamuna

c)Kaveri

d)Chambal

Show Answer

Answer:A

 

16.Whose horse name is Chetak ?

 

a)Hemchandra Vikramaditya

b)Ashoka

c)Rana pratap

d)Tipu Sultan

Show Answer

Ans:C

 

17.Which of the folowing city was founded by Sikander lodhi ?

 

a)Delhi

b)Agra

c)patna

d)jaipur

Show Answer

Ans:B

 

18.In which year Rowlatt act was passed ?

 

a)1919

b)1908

c)1924

d)1928

Show Answer

Ans:A

 

19.Din-I-Ilahi relegion was founded by which Mughal emperor ?

 

a)Humayun

b)Akbar

c)Aurangazeb

d)Babar

Show Answer

Ans:B

 

20.What was the Capital of Mysore During the Tipu sultan rule ?

 

a)Sriranga patnam

b)Mangalore

c)Bangalore

d)Udupi

Show Answer

Ans:A

 

21.First Capital of Magadha ?

 

a)Ujaini

b)Rajagriha

c)Taxila

d)None of these

Show Answer

Ans:B

it is currently known as Rajgir

 

You may also like

Indian History Quiz

22.First Buddhist Council Convened at ?

 

a)Mandalay

b)Pataliputra

c)Yangon

d)Rajagriha

Show Answer

Ans:D

After Mahaparinirvana this was held under the patronage of king Ajatasatru

Pages 1 2 3 4 5 6

Share