Indian History General Knowledge Questions and Answers

Indian History General Knowledge Questions and Answers

23.Number of Jain Tirthankars ?

 

a)24

b)28

c)32

d)18

Show Answer

Ans:A

24.Capital city of Mauryan dynasty ?

 

a)Magadha

b)Taxila

c)Pataliputra

d)Rajagriha

Show Answer

Ans:C

25.Second Panipat Battle fought in Which year ?

 

a)1589

b)1556

c)1569

d)1567

Show Answer

Ans:B

fought between forces of Hemchandra Vikramaditya and army of Akbar

 

26.Humayun nama was written by ?

 

a)Humayun

b)Bribal

c)Gulbadan begum

d)Abul fazal

Show Answer

Ans:B

 

27.During the Mughal rule Finance minister is called as ?

 

a)Diwan-i-ala

b)Vakeel

c)Makdhan

d)Kotwal

Show Answer

Ans:A

 

28.Who among the following is Akbar court musician ?

 

a)Abul fazal

b)Raja Todarmal

c)Tansen

d)Jagannatha bhatt

Show Answer

Ans:C

He was considered one of the Navratnas in the court of Akbar

 

29.Peacock Throne made by ?

 

a)Aurangazeb

b)Shahjahan

c)Akbar

d)Humayun

Show Answer

Ans:B

it’s original name is Takht-e-Tavus

 

30.Which mughal emperor original name is Khurram ?

 

a)Jehangir

b)Akbar

c)Shah jahan

d)Babar

Show Answer

Ans:C

 

31.Portuguese Occupied Goa in which year ?

 

a)1510

b)1543

c)1623

d)1587

Show Answer

Ans:A

 

32.Fort William was built in which City ?

 

a)Bombay

b)Madras

c)Bangalore

d)Calcutta

Show Answer

Ans:D

 

33.The Doctrine of lapse Devised by ?

 

a)Lord Hastings

b)Lord Dalhousie

c)Lord Minto

d)Lord napier

Show Answer

Ans:B

He was governor general for the East India Company inIndia between 1848 to 1856

Pages 1 2 3 4 5 6

Share