Indian History General Knowledge Questions and Answers

Indian History General Knowledge Questions and Answers

34.Who is called the Fathe of Local Self Government in India ?

 

a)Lord Curzon

b)Lord Mayo

c)Lord Ripon

d)Lord Irwin

Show Answer

Ans:C

 

35.First Bengal Partition took place in which year ?

 

a)1920

b)1905

c)1919

d)1916

Show Answer

Ans:B

 

36.In which year Burma was separated from India ?

 

a)1947

b)1929

c)1937

d)1942

Show Answer

Ans:C

 

37.Brahmo samaj was founded by ?

 

a)Subhash chandra bose

b)Raja Ram mohan roy

c)Dadabhai Naoroji

d)Debendranath Tagore

Show Answer

Ans:B

Founded in 1828

 

38.from the following Whose Original name was Mool Shankar ?

 

a)Raja Ram mohan roy

b)Bal gangadhara tilak

c)Swami Dayananda Saraswati

d)Satyendra Datta

Show Answer

Ans:C

 

39.Whose Slogan is “go back o Vedas” ?

 

a)Rabindra nath Tagore

b)Mahatma Gandhi

c)Sarvepalli Radhakrishnan

d)Swami Dayananda saraswati

Show Answer

Ans:D

 

40.Who started Prabuddha Bharata magazine ?

 

a)Swami Vivekananda

b)Eswar Chadra Vidya sagar

c)A.O Hume

d)P Venkayya

Show Answer

Ans:A

 

41.Who is the founder of Indian Association ?

 

a)A O Hume

b)Surendra anth Banerjee

c)Swami Vivekananda

d)Gopala krishna gokhale

Show Answer

Ans:B

 

42.In which year Home Rule league movement was started ?

 

a)1918

b)1923

c)1911

d)1916

Show Answer

Ans:D

On 1 August 1916 Annie besant started home rule league movement.

 

43.Who is the first presidentof Swaraj party founded in 1923 ?

 

a)Motilal Nehru

b)N C kelkar

c)Chittaranjan Das

d)Gopala krishna gokhale

Show Answer

Ans:C

 

44.Muslim league was founded in which year ?

 

a)1908

b)1906

c)1911

d)1918

Show Answer

Ans:B

Pages 1 2 3 4 5 6

Share