Indian History General Knowledge Questions and Answers

Indian History General Knowledge Questions and Answers

45.Who started Red Shirt Movement?

 

a)Motilal nehru

b)Subhash chandra bose

c)Khan Abdul ghaffar khan

d)Abul kalam Azad

Show Answer

Ans:C

 

46.Dilli Chalo slogan was given by ?

 

a)Subhash chandra bose

b)Chandra sekhar azad

c)Mahatma gandhi

d)Sardar Vallabhai Patel

Show Answer

Ans:A

 

47.In Which year was the poona pact signed ?

 

a)1934

b)1936

c)1935

d)1932

Show Answer

Ans:D

it refers to an agreement between Dr.B.R Ambedkar and Mahatma gandhi

 

48.Indian National Congress founded in which year ?

 

a)1867

b)1885

c)1890

d)1892

Show Answer

Ans:B

 

49.Name of First Jain Tirthankara ?

 

a)Rishabha

b)Sambhavanath

c)Ajitnath

d)Suparshvanath

Show Answer

Ans:A

 

50.Fatehpur sikri was built by ?

 

a)Akbar

b)Babar

c)Humayun

d)Jehangir

Show Answer

Ans:A

it was founded in 1569.it served as the capital of Mughal empire from 1571 to 1585

 

51.First Session of Indian National Congress held at ?

 

a)Calcutta

b)Delhi

c)Bombay

d)Kanpur

Show Answer

Ans:C

 

52.During the reign of ______ Grand Trunk road was built ?

 

a)Akbar

b)Shershah suri

c)Babar

d)Ibrahim lodi

Show Answer

Ans:B

 

53.Who was associated with the theory “Drain of Wealth ” ?

 

a)debendra nath tagore

b)Motilal nehru

c)Dadabhai Naoroji

d)Chittaranjan das

Show Answer

Ans:C

 

54.Koh-i-noor diamond was taken away by  ?

 

a)Nadir shah

b)Ghajini

c)Karim Khan

d)Ahmed shah durrani

Show Answer

Ans:A

 

55.Akbar was crowned in the year  ____ ?

 

a)1556

b)1559

c)1564

d)1552

Show Answer

Ans:A

Akbar was crowned at the age of 13 years

Pages 1 2 3 4 5 6

Share