Science General Knowledge Questions and Answers

41.Life Span of Red blood cells in Human body is ?

a)40-60 days

b)115- 130 days

c)60-80 days

d)1-10 days

Show Answer

Ans:B

42.Blood cells are stored in _____ ?

a)Spleen

b)Liver

c)saliva

d)Lungs

Show Answer

Ans:A

It is responsible for purifying the blood

43.Nitrogen Percentage in Air ?

a)43%

b)58%

c)78%

d)18%

Show Answer

Ans:C

44.Which gas is used in Refrigerator ?

a)Nitrogen

b)Ammonia

c)Helium

d)Propane

Show Answer

Ans:B

45.The pH value of substances ranges from _____ to ______ ?

a)1 to 5

b)0 to 4

c)10-20

d)0-14

Show Answer

Ans:D

pH of 7 is neutral.if the pH of substace is less than 7 it is called as acidic and if the pH is greater than 7 is called basic. 

46.______ gas is used for artificial fruit ripening ?

a)Ethylene

b)Nitrogen

c)Carbon dioxide

d)Ammonia

Show Answer

Ans:A

47.Nitrous Oxide is Commonly known as ?

a)Poison gas

b)Electric Gas

c)Laughing gas

d)Industrial gas

Show Answer

Ans:C

48._____ is unit for Electrical resistance ?

a)Faraday

b)Coulomb

c)Newton

d)Ohm

Show Answer

Ans:D

this is named after German Physicist Georg Ohm

Formula for Electric Resistance is R=V/L where V =Voltage

L=Current