Tamilnadu GK Questions

Tamilnadu General Knowledge Practice Test Questions

For All competitive exams,Entrance exams the following list of Tamilnadu GK Questions and Answers are useful.

1.Tamilnadu Capital City Chennai is formerly known as ?

a)Madras

b)Chennapur

c)Chennapatti

d)None of these

Show Answer

Answer :A

Tamilnadu GK2.Vijayalaya Chola established Which of the following as new capital ?

a)Madurai

b)Thanjavur

c)Krishnagiri

d)Tiruchi

Show Answer

Answer :B

3.Koodal i s old name of Which city ?

a)Tiruppur

b)Tirunelveli

c)Madurai

d)None of these

Show Answer

Answer :C

4.Total Number of Districts of Tamilnadu state ?

a)34

b)32

c)28

d)30

Show Answer

Answer :B

knitwear5.Which City is largest Knitwear exporter ?

a)Salem

b)Coimbatore

c)Andipatti

d)Tirupur

Show Answer

Answer :C

6.From the followign Which city is called “Manchestar of South India ” ?

a)Coimbatore

b)Chennai

c)Tirunelveli

d)Namakkal

Show Answer

Answer :A

7.Which of the following state is North to Tamilnadu ?

a)Kerala

b)Karnataka

c)Andhra pradesh

d)None of these

Show Answer

Answer :C

8.What is the Rank of Tamilnadu among Indian states by area ?

a)14

b)3

c)9

d)11

Show Answer

Answer :D
airport

9.Number of International Airports in Tamilnadu ?

a)3

b)5

c)4

d)2

Show Answer

Answer :C

They are Chennai,Coimbatore,Tiruchirapalli and Madurai

10.Yercaud hill station is located in Which district ?

a)Tiruchirappalli

b)Salem

c)Erode

d)Tirunelveli

Show Answer

Answer :B

11.Theni distict is split from Which district in 1997 ?

a)Madurai

b)Coimbatore

c)Tiruchirappalli

d)None of these

Show Answer

Answer :A

12.In 1956 there are ______ number of districts in Tamilnadu ?

a)19

b)20

c)24

d)13

Show Answer

Answer :D

13.Whose nickname is “Mango of Salem ” ?

a)K Kamaraj

b)PT Rajan

c)C Raja gopalachari

d)M Karunanidhi

Show Answer

Answer :C

14.In which year Madras state was renamed as Tamilnadu ?

a)1952

b)1962

c)11966

d)1969

Show Answer

Answer :D

15.Which Chief minister have been appointed maximum number fo times ?

a)M Karunanidhi

b)M G Ramachandran

c)J Jayalalithaa

d)C Raja gopalachari

Show Answer

Answer :A

16.“Amma Unavagam” scheme provides _____________ ?

a)Subsidized fertilizers at low prices

b)Free Purified Water for families

c)Subsidized food at low prices

d)Free meals for pilgrims at Temples

Show Answer

Answer :C

17.Who amongst the following is acknowledged as “king Maker” ?

a)M Karunanidhi

b)K Kamraj

c)C Rajagopalachari

d)None of these

Show Answer

Answer :B

18.In Which year AIADMK paty is founded ?

a)1967

b)1974

c)1971

d)1972

Show Answer

Answer :D

19.Who is the founder of AIADMK ?

a)C Annadurai

b)M G Ramachandran

c)J Jayalalithaa

d)None of these

Show Answer

Answer :B

20.Which of the following dam is built on Kaveri river ?

a)Mettur dam

b)Dudhawa dam

c)Almatti dam

d)Mullaperiyar dam

Show Answer

Answer :A This is the one of the oldest dams in india.built in 1934.

21.In which of the following district Indiragandhi wild life  sanctuary & national park is located ? a)Dharmapuri district

b)Coimbatore district

c)Karur

d)Theni

Show Answer

Answer :B

22.Total number of Loksabha Constituencies in Tamilnadu ?

a)42

b)25

c)36

d)39

Show Answer

Answer :D

23.Mid day meal scheme in Tamilnadu was Introduced by Which former Chief minister ?
Kerala Meals
a)K Kamraj

b)M G Ramachandran

c)M Karunanidhi

d)None of these

Show Answer

Answer :A

24.From the following Which Public sector bank headquarters is located in Tamilnadu state ?

a)Bank of Baroda

b)Canara bank

c)Union bank of India

d)indian Overseas bank

Show Answer

Answer :B

25.What is the state fruit of Tamilnadu ?fruit
a)Banana

b)Mango

c)Guava

d)jackfruit

Show Answer

Answer :D

 

image source:flickr