Indian Economy General Knowledge Questions and Answers

Indian Economy GK PracticeTest Questions

The following Questions from the topic Indian Economy General Knowledge is useful for all Competitive exams.these solved examples will make you strong for facing written test.

1.First Five year plan based on model ?
a)Harrod domar
b)Keynesian
c)smith
d)Robert Solow

Ans:A

2.The Target growth of Third five year plan is ?
a)4.8%
b)5%
c)5.6%
d)4.6%

Ans:C
The actual growth during this plan years 1961-1966 is 2.84%

3.Current Base year for calculating Wholesale price index chaged from 1993-94 to 2004-2005.it is done in which year ?
a)2005
b)2006
c)2008
d)2010

Ans:D
4.Indian Government declared plan holidays during which period ?
a)1969-1974
b)1966-1969
c)1972-1975
d)1975-1978

Ans:B
5.Sensex is basket  of ____ stocks ?
a)50
b)100
c)30
d)25

Ans:C

6.In First Plan budget allocation percentage for industry is ?
a)11.5%
b)8.4%
c)7.8%
d)26.4%

Ans:B

 

7.Who is described as architect of Operation flood ?
a)Dr.Verghese Kurien
b)M S Swaminathan
c)Dr.Manmohan Singh
d)Morarji desai

Ans:A

8.Which of the following is largest tax revenue in India ?
a)Sales Tax
b)Corporate Tax
c)Income Tax
d)Excise duty

Ans:B

9.Which indian state is top producer of Pulses ?
a)Kerala
b)Karnataka
c)Madhya pradesh
d)Maharashtra

Ans:C

10.In Which year Small Industries Development bank of India was established ?
a)1989
b)1990
c)1978
d)1984

Ans:B
for financing and development of Micro,small adnd medium enterprise sector this was founded by the act of parliament.
11.Exim bank established in which year ?
a)1982
b)1989
c)1992
d)1986

Ans:A
wholly owned by Government of India for financing and promoting foreign trade in India.