Indian Railways General Knowledge Questions and Answers

Indian Railways General Knowledge Practice Test Questions

The following Indian Railways General Knowledge Questions and Answers are useful for all Railway exams and other competitive exams.

1.First underground railway (Metro Railway) started in which year? 

MRL ballast train near Whitehalla) 1982

b) 1989

c) 1984

d) 1992

Answer: C

2.Shatabdi Express train introduced in

a) 1984

b) 1988

c) 1990

d) 1985

Answer: B

3.At which of the following place Diesel Component Works is established ?

a) Jamshedpur

b) Patiala

c) Perambur

d) Warangal

Answer: B

4._______Zone is the largest in Indian Railways ?

a) Central Railway

b) Northern Railway

c) Eastern Railway

d) Western Railway

Answer: C

5.The railway station situated in the extreme south is

a) Chennai

b) Cochin

c) Kanyakumari

d) Trivandrum

Answer: C

6.A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called

a) dock platform

b) passenger platform

c) island platform

d) goods platform

Answer: C

 

7.Indian Railways Nationalised in which year ?

a) 1952

b) 1950

c) 1951

d) 1954

Answer: B

 

8.In which year Research, Design and Standard organization was established?

a) 1953

b) 1957

c) 1956

d) 1967

Answer: B

 

9.Railway Staff College is situated at

a) Mumbai

b) Secundrabad

c) Ahmedabad

d) Vadodara

Answer: D

10.Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?

a) Lucknow

b) Bangalore

c) Agra

d) Pune

Answer: A

 

download Railways GK PDF

11.Read the Following Railway Headquarters and Identify which is False ?

a) South-Central Railway – Secunderabad

b) Central railway – Bhopal

c) South Railway – Chennai

d) North Railway – New Delhi

Answer: B

12.First Indian train was started ?

a) From Calcutta to Delhi

b) From Mumbai to Thane

c) From Mumbai to Surat

d) From Mumbai to Madras

Answer: B

You may also like