West Bengal General Knowledge Questions and Answers

West Bengal General Knowledge Questions and Answers

West Bengal GK Practice Test Questions

The following Multiple Choice Questions(MCQ) prepared on the topic West Bengal General Knowledge is for all competitive and entrance exams.

1.Which of the Following City is Second largest City in West Bengal ?

a)Asansol

b)Malda

c)Siliguri

d)Bardhaman

Show Answer

Ans:A

Asansol is located in the Burdwan district of West Bengal.The city is located between 2 riveres Damodar and Ajay.it is one of four divisions of Eastern Railway Zone.

2.Total Number of districts in West bengal ?

a)23

b)19

c)23

d)18

Show Answer

Ans:C

Vidyasagar setu3.Which of the following bridge is called as Second hooghly bridge ?

a)Nivedita setu

b)Vivenkananda setu

c)Vidyasagar Setu

d)none of these

Show Answer

Ans:C

It is named after educationist Pandit Ishwar Chandra Vidya sagar.in year 1992 it is opened.the length of the bridge is 2700 ft.  

4.Howmany seats West bengal Contributes to the Rajya sabha ?

a)13

b)16

c)18

d)17

Show Answer

Ans:B

No of Assembly seats :295 and No.of Lok sabha seats :42

5.Which of the following Corporate headquarters is located in Kolkata ?

a)Britannia Industries

b)ITC Limited

c)Bata India

d)All of these

Show Answer

Ans:D

6.The West Bengal Partition took place in which year ?

a)1905

b)1913

c)1909

d)1910

Show Answer

Ans:A

Bengal was reunited in 1911

 

 

We recommend you take these Practice Tests

Indian Politics Quiz

Computer Science Quiz

General Knowledge Test

 

7.In which year Left front won the state assembly elections first time ?

a)1980

b)1977

c)1982

d)1987

Show Answer

Ans:B

8.Salt lake stadium is also known as ?

a)Yuva Stadium

b)Yuva Krirangan

c)Bengal Krirangan

d)Yuva bharathi Krirangan

Show Answer

Ans:D

This is opened in 1984.the sta dium is second largest stadium in the world.it is a Multi purpose stadium.in 2011 Football match played between Argentina and Venezuela.

Vegetable9.Which Vegetable is produced largely in West Bengal ?

a)Tomatoe

b)Brinjal

c)Potato

d)Carrot

Show Answer

Ans:C

West bengal is the second largest Potato producer after uttar padesh

10.In Which year Cooch behar merged with West Bengal ?

a)1948

b)1950

c)1954

d)1971

Show Answer

Ans:B

 

Also Read

Science General Knowledge Questions and Answers

Indian History General Knowledge Questions and Answers

Research Institutes in India

 

11.Which of the following River is Once known as “Sorrow of Bengal” ?

a)Ajay

b)Teesta

c)Jaldhaka

d)Damodar

Show Answer

Ans:D

It flows across West bengal and Jharkhand states

Flower12._____ is the State flower of West bengal ?

a)Shephali

b)Jasmine

c)Lotus

d)None of these

Show Answer

Ans:A

13.Who is first British Governor General of West bengal ?

a)John Adam

b)Warren Hastings

c)John Shore

d)Edward Law

Show Answer

Ans:B

14.Who among the following is first Chief minister of West bengal ?

a)Ajoy Kumar Mukherjee

b)Prafulla chandra sen

c)Prafulla Chandra Ghosh

d)Siddhartha sankar ray

Show Answer

Ans:C

15.Which nawab transferred Capital from Dacca(Now Dhaka ) to Murshidabad ?

a)Sarfaraj Khan

b)Alvardi Khan

c)Siraj-ud-daula

d)Murshid Quli khan

Show Answer

Ans:D
Share