Indian Culture General Knowledge Questions and Answers

Indian Culture -General Knowledge Practice Test Questions

The following Indian Culture General Knowledge Multiple choice Questions and Answers(MCQ) are useful for all competitive exams,entrance exams

1.Kuchipudi Dance is associated with which indian state ?

a)Kerala

b)West bengal

c)Asom

d)Andhra pradesh

Show answer

Answer:D

2.Onam Festival Falls during malayalm month of ?

a)Dhanu

b)Kanni

c)Chingam

d)Itavam

Show answer

Answer:C

Between August and September This Festival is celebrated in Kerala.This Festival is State festival of Kerala

3.Sangita Ratnakara book was written by ?

a)Saranga deva

b)Bhavabhuti

c)Kalidasa

d)Bharata Muni

Show answer

Answer:A

4.Dhammapada is collection of sayings of  _____ ?

a)Tulsidas

b)Buddha

c)Guru Nanak

d)None of these

Show answer

Answer:B

5.Who is the first Tirthankara of Jainism ?

a)Anantnath

b)Malinath

c)Rishabha

d)Mahavira

Show answer

Answer:C

6.The last month of Hindu calendar ?

a)Kartika
b)Phalguna
c)Jyestha
d)Magha

Show answer

Answer:B

7.One of the Panchabhuta sthals Jambukeshwara temple “Jambukeshwara temple ” is located at ?

a)Srikalahasthi

b)Thiruvannamalai

c)ThiruVanaikaval

d)Chidambaram

Show answer

Answer:C The main diety in this temple is Lord Shiva

8.In which of the following month Lohri is celebrated ?

a)March
b)January
c)October
d)July

Show answer

Answer:B

9.Maun Ekadashi is observed on which day of Margaisra masa(Month) ?

a)11 th
b)2 nd
c)14 th
d)1 st

Show answer

Answer:A
Mohini Attam, danse du Kerala (Brigitte Chataignier)
10.Mohini attam dance is associated with Which Indian State ?
a)Andhra pradesh
b)Odisha
c)Kerala
d)Madhyapradesh

Show answer

Answer:C

11.Buddhist New year is Celebrated in whcih month ?
a)February
b)April
c)December
d)January

Show answer

Answer:B