12 Reserve Bank of India Quiz Questions and Answers

12 Reserve Bank of India Quiz Questions and Answers

RBI Quiz Questions and Answers

These following RBI Quiz Questions and Answers are helpful for Banking Exams and other Competitive exams

 

1) Reserve bank of India founded in which year ?

 

a)1936

 

b)1940

 

c)1935

 

d)1942

 

Show Answer

Ans :C

 

2) Reserve Bank of India Nationalised in Which year ?

 

a)1947

 

b)1949

 

c)1945

 

d)1950

 

Show Answer

Ans :B

 

3) Who is RBI First Indian Governor ?

 

a) C D Deshmukh

 

b)B R Ambedkar

 

c)Lal bahadur Shastri

 

d)P C Bhattacharya

 

Show Answer

Ans :A

 

4) Reserve bank of India has ____ number of Zonal offices ?

 

a)8

 

b)7

 

c)5

 

d)4

 

Show Answer

Ans :D

 

5) RBI Central board consists of not more than _____ deputy governors

 

a)2

 

b)4

 

c)6

 

d)1

 

Show Answer

Ans :B

 

Also Read

280 General Knowledge Objective Questions and Answers

Static GK Questions and Answers Set 1

Science General Knowledge Questions and Answers

 

6) RBI has ____ number of Regional Offices ?

 

a)10

 

b)4

 

c)19

 

d)16

 

Show Answer

Ans :C

 

7) RBI has two Training colleges for officers training.one is at Pune and the other one is at ____ ?

 

a)Hyderabad

 

b)Chennai

 

c)Bangalore

 

d)Kolkata

 

Show Answer

Ans :B

 

8) RBI logo consists of this following animal ?

 

a)Lion

 

b)Black buck

 

c)Elephant

 

d)Tiger

 

Show Answer

Ans :D

 

9) RBi is member bank of Asian Clearing Union.state true or false ?

 

Show Answer

Ans :True

 

10) Central Office of RBI was first established at ?

 

a)New Delhi

 

b)Mumbai

 

c)Kolkata

 

d)Kochin

 

Show Answer

Ans :C

 

11) Which of the following scheme was formulated by RBI ?

 

a)Rashtriya Swasthya bima yojana

 

b)Mahatma gandhi National rural employment guarantee scheme

 

c)Jan dhan yojana

 

d)The banking ombudsman scheme

 

Show Answer

Ans :D

 

12) for printing of currency notes two presses were set up by government of India.one is at Nasik and

another one is at _____ ?

 

a)Warangal

 

b)Dewas

 

c)Davanagere

 

d)Patna

 

Show Answer

Ans :B

 

image source :

Share