Important Budget Questions and Answers

Important Budget Questions and Answers for all Competitive exams

These 2016-2017 Important Budget Questtions and Answers are helpful for all competitive exams,entrance exams and Job interview preparation

 

1.How much money allocated for Banks Recapitalisation ?

a)Rs.30,000 crore

b)Rs.25,000 Crore

c)Rs.10,000 Crore

d)Rs.15,000 Crore

 

Toggle Title

Ans:B

 

2.To Rejunevate Regional Airports Government will become partner with ?

a)World Bank

b)NABARD

c)State Governments

d)Asian development Bank

 

Toggle Title

Ans:C

 

3.How many house holds have voluntarily given up Cooking gas subsidy ?

a)75 lakh families

b)28 lakh families

c)67 lakh families

d)56 lakh families

 

Toggle Title

Ans:A

 

4.How much money allocated as intial cost of LPG Connection to Women members ?

a)Rs 3000 Crore

b)Rs.1000 Crore

c)Rs.2000 Crore

d)Rs.500 Crore

 

Toggle Title

Ans:C

 

5.Which of the following Scheme will bring 5 lakh acres under Organinc Farming ?

a)Organic Vikas yojana

b)Krishi Vikas Yojana

c)Krishi Bandhu Yojana

d)Krishi Chaitanya Yojana

 

Toggle Title

Ans:B

 

6.Rs 35,984 Cr allocated for Which of the following Sector ?

a)Farming Sector

b)Power Sector

c)Banking Sector

d)Health Sector

 

Toggle Title

Ans:A

 

7.In this Current Budget Proposed to double Farmers income in how many years ?

a)3 years

b)4 years

c)2 yeas

d)5 years

 

Toggle Title

Ans:D

 

8.For Sadak yojana allocated amount is ?

a)Rs.14,000 Crore

b)Rs.19,000 Crore

c)Rs.16,000 Crore

d)Rs.12,000 Crore

 

Toggle Title

Ans:B

 

9.Which of the Scheme will enhance farmer access to markets ?

a)Power agri Market

b)Unified Agri Market

c)Krishi Product Market

d)None of the above

 

Toggle Title

Ans:B

 

10.Direct Benefit Transfer (DBT) introduced in Which of the following on Pilot basis ?

a)Fertilizer

b)Seeds

c)Farming Equipment

d)None of the above

 

Toggle Title

Ans:A

 

11.How many Kilometres of National highways in FY17 approved ?

a)5k km

b)10k km

c)9k km

d)8k km

 

Toggle Title

Ans:B

 

12.How many Hectares brought under Pradhan mantri Krishi Sinchai Yojana ?

a)28.5lk hectares

b)19.4 lk hectares

c)20 lk hectares

d)10 lk hectares

 

Toggle Title

Ans:A

 

13.In FY 17 Rural development Allocation proposal amount ?

a)85,000 Crore

b)48,700 Crore

c)87,765 Crore

d)55,890 Crore

 

Toggle Title

Ans:C

 

14.How many Irrigation Projects will be fast tracked ?

a)92

b)67

c)29

d)89

 

Toggle Title

Ans:D

 

15.How many non-Functional airstrips will be developed ?

a)8

b)10

c)14

d)20

 

Toggle Title

Ans:B

 

16.On Income of Rs 1 Crore or more Surcharge rate increased to ?

a)12%

b)10%

c)15%

d)Nil

 

Toggle Title

Ans:C

 

17.Maximum Reduction under 80 gg raised up to ?

a)60,000

b)75,000

c)70,000

d)80,000

 

 

Toggle Title

Ans:A

 

18.In FY 16 Fiscal deficit Target is at ?

a)3.6 %

b)3.9%

c)3.4%

d)4.0%

 

Toggle Title

Ans:B

 

19.Additional tax on all taxable services under Krishi Kalyan Tax is at ____ % ?

a)3 %

b)1 %

c)5 %

d)2 %

Toggle Title

Ans:C

 

20.How many State owned insurance companies to be listed ?

a)3

b)4

c)1

d)Nil

 

Toggle Title

Ans:B