Five Year Plans in India

Five Year Plans in India

General Studies : Five Year Plans in India

These following Multiple Choice Questions and Answers (MCQ) are prepard fom the topic Five year plans in India

1.First Five year plan launched ion which year ?

 

a)1948

 

b)1951

 

c)1956

 

d)1991

 

Show Answer

Ans:B

 

2.The target growth rate for first five year plan is ?

 

a)2 .4%

 

b)4 %

 

c)2.1%

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

 

3.NABARD(National Bank for Agriculture and Rural development) was established during which five year plan ?

 

a)Third Five year plan

 

b)Sixth Five year Plan

 

c)Fourth Five year plan

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

4.Duration of Eighth five year plan ?

 

a)1990 – 1995

 

b)1980-1985

 

c)1992-1997

 

d)2000-2005

 

Show Answer

Ans:C

 

5.Who amongst the following prepared Fifth year plan ?

 

a)D D Dhar

 

b)Pranab Mukherji

 

c)Morarji Desai

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

6.Removal of Poverty is Which five year plan Objective ?

 

a)SecondFive year plan

 

b)Fourth Five year plan

 

c)First Five year Plan

 

d)Fifth Five year plan

 

Show Answer

Ans:D

 

7.In which year National Development council(NDC) was set up ?

 

a)1952

 

b)1992

 

c)1969

 

d)1978

 

Show Answer

Ans:A

 

8.National Development Council includes how many chief ministers of states ?

 

a)Zero

 

b)10

 

c)13

 

d)All the states

 

Show Answer

Ans:D

 

9.Gadgil formula was adopted in which year ?

 

a)1952

 

b)1956

 

c)1969

 

d)1992

 

Show Answer

Ans:C

 

10.Durgapur Stel plant was established with collaboration of which country ?

 

a)Germany

 

b)Russia

 

c)America

 

d)Britain

 

Show Answer

Ans:D

 

11.The target growth rate for Tenth five year plan ?

 

a)7 %

 

b)8%

 

c)9%

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

Share