Human Body General Knowledge

Study Material : Human Body General Knowledge

The following list of Multiple Choice Questions and Answers are useful for all competitive exams,entrance exams and Job interview

 

1.Largest gland in human Body is ?

 

a)Heart

b)Brain

c)Kidney

d)Liver

 

Show Answer

Ans:D

 

2.Out side layer of Skin is called as _____ ?

 

a)Epidermis

b)Endo dermis

c)Exo dermis

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

3.Largest organ in Human body is ?

 

a)Liver

b)Brain

c)Skin

d)Bladder

 

Show Answer

Ans:C

 

4.Total Number of Muscles in human body ?

 

a)600

b)540

c)180

d)640

 

Show Answer

Ans:D

 

5.Number of Organ systems in Human body ?

 

a)Eleven

b)Four

c)Six

d)Eight

 

Show Answer

Ans:A

Reproductive system, Urinary system, Cardio Vascular system, Integumentary system,

Digestive System, Skeletal system, Muscular system, Lymphatic system and Respiratory system

 

 

6.Which gland is called as Master gland ?

 

a)Adrenal Gland

b)Pituitary gland

c)Thyroid Gland

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

7.Number of Spinal Nerves in Human body ?

 

a)19 Pairs

b)21 Pairs

c)31 Pairs

d)40 Pairs

 

Show Answer

Ans:C

A spinal nerve carries Sensory and automatic signals between spinal cod and the body

 

8.What is the Stongest muscle in human body ?

 

a)Procerus

b)Stapedius

c)Buccinator

d)Masseter

 

Show Answer

Ans:B

 

9.What is the average blood clotting time of human beings ?

 

a)2 – 5 minutes

b)1- 3 minutes

c)1- 2 minutes

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

10.Total number of bones in human body ?

 

a)198

b)280

c)206

d)220

 

Show Answer

Ans:C

 

11.what is the hardest bone in Human body ?

 

a)Femur

b)Fibula

c)Talus

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

This bone extends from Hip to the knee

 

12.In human body which body part has most bones ?

 

a)Legs

b)Hands

c)Face

d)Foot

 

Show Answer

Ans:B

Each hand is made up of 27 bones

 

13.What is the ph of Bile ?

 

a)6.8

b)7.0

c)6.5

d)7.5

 

Show Answer

Ans:D

 

14.What Organ Consumes the most Oxygen ?

 

a)Liver

b)heart

c)Brain

d)Kidney

 

Show Answer

Ans:C

Brain Consumes 20% of oxygen

 

15.______ plane divides the human body in to Anterior and Posterior part ?

 

a)Frontal Plane

b)Oblique plane

c)Tramsverse plane

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

16.Blood cell production occurs in Which system ?

 

a)DigestiveSystem

b)Skeletal System

c)Respiratory system

d)Reproductive System

 

Show Answer

Ans:B

 

17.Number of Chambers in Human heart ?

 

a)Three

b)Two

c)Four

d)One

 

Show Answer

Ans:C

 

18.Spleen is located in which System ?

 

a)Endocrine system

b)Nervous System

c)Reproductive system

d)Lymphatic system

 

Show Answer

Ans:D

 

19.pH value of Human blood ?

 

a)7.4

b)6.5

c)6

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

20.In Human Respiratory system which part is called as Wind pipe ?

 

a)Larynx

b)Bronchi

c)Trachea

d)Pharynx

 

Show Answer

Ans:C

 

21.Which of the following gland/s is not Exocrine gland ?

 

a)Pineal gland

b)Sweat glands

c)Mammary glands

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

22.Which of the following Muscles are voluntary muscles ?

 

a)Smooth Muscle

b)Skeltal Muscle

c)Cardiac Muscle

 

Show Answer

Ans:B

 

cover image source:pixabay