Current Affairs May 2016 PDF Capsule

Download Current Affairs May 2016 PDF Capsule for all competitive exams

We publish Current Affairs Quiz every day

All these questions are compiled in to one PDF Capsule.

You can download this PDF capsule for Current affairs Preparation

This month Capsule consists of 150 Multiple Choice Questions and Answers with Compelte Explanation

1.Mobile application ”Adi Praman” was launched by which state government ?

 

a)Maharashtra

 

b)Kerala

 

c)Bihar

 

d)Punjab

 

Ans:A

 

2.Pradhan Mantri Ujwal yojana scheme was launched by Prime minister Narendra modi on 01,May 2016 in which state ?

 

a)AndhraPradesh

 

b)Gujarat

 

c)Uttar Pradesh

 

d)None of the above

 

Ans:C

Under this scheme Five crore Cooking gas connections will be provided for Below Poverty line families over the next three years

 

3.Which of the following state launched Chandranna Bima yojana for the working class people ?

 

a)Andhra Pradesh

 

b)Karnataka

 

c)Manipur

 

d)Tamilnadu

 

Ans:A

 

About 1.5 crore workers opf Andhra Pradesh state will be covered under this scheme

If any worker who was insured  meets permanent disability or death will get Rs.5 lakhs

 

4.Union government declared which month as Autism awareness month ?

 

a)March

 

b)April

 

c)October

 

d)September

 

Ans:B

 

5.For food security initiative with which country NABARD  partnered ?

 

a)Argentina

 

b)Belgium

 

c)Japan

 

d)Germany

 

Ans:D

 

This is Germany initiative “One world ,No Hunger”

 

6.PayTm tied up with which IT company for Payments bank solution ?

 

a)MindTree

 

b)Wipro

 

c)Infosys

 

d)Cognizant

 

Ans:B

 

7.Which Indian cricketer selected for endorsing  Hublot watches ?

 

a)Virat Kohli

 

b)Rohit Sharma

 

c)Harbhajan singh

 

d)None of the above

 

Ans:B

 

Rohit Sharma is Second Cricketer to be associated with the brand

Previously Former Australian Cricket Captain Michael Clarke endorsed this brand watches

Hublot is Switzerland based luxury watch company founded in 1980

 

8.Indian Railway signed with which of the following two states To plant trees alongside Railway railway track on Railway land Boundary ?

 

a)Tamilnadu,West Bengal

 

b)Rajasthan,Himachal pradesh

 

c)Punjab,Haryana

 

d)Tamilnadu,Kerala

 

Ans:C

 

After these two states Railways will sign agreement with other states to carry out the green mission for planting more than 5 Crore trees across the country

 

9.From the following Which former Cricketer was appointed as Goodwill ambassador for India at Rio Olympics ?

 

a)Sachin Tendulkar

 

b)Virendra Sehwag

 

c)Rahul Dravid

 

d)Ravi Shastri

 

Ans:A

 

10.Who is the winner of Russian Grandprix 2016 ?

 

a)Daniel Ricciardo

 

b)Nico Rosberg

 

c) Sebastian Vettel

 

d)None of the above

 

Ans:B

 

11.What is the theme of International Labour day  2016 ?

 

a)Celebrating the International Labour movement

 

b)Celebrating Movement

 

c)With Revolution

 

d)None of the above

 

Ans:A

 

12.Which state high court termed reservation in promotions in the state is Unconstitutional ?

 

a)Meghalaya

 

b)Tamilnadu

 

c)Gujarat

 

d)Madhya pradesh

 

Ans:D

 

13.On which date World Press freedom day observed ?

 

a)02,May

 

b)14,May

 

c)03,May

 

d)27,May

 

Ans:C

 

14.From the following list of Companies which company  got licenses in defense sector ?

 

a)KEC International

 

b)Reliance

 

c)Tata power

 

d)Kalpataru Power

 

Ans:B

 

15.In ASEAN Defence ministers meeting plus exercise on maritime security and counter terrorism begins in Brunei which Indian Naval Ship will participate ?

a)INS Vikramaditya

 

b)INS Rajput

 

c)INS Airavat

 

d)INS Ganga

 

Ans:C

 

This exercise will be held from 01 May to 09 May

INS Airavat will participate in this exercise

In year 2009 this ship was inducted in to Indian Navy

 

This is only Preview

Download Full Copy