Current Affairs July 2016 PDF Capsule

Download Current Affairs July 2016 PDF Capsule

 

1.National Doctors day is observed on which of the following date?

 

a)17,July

 

b)01,July

 

c)04,September

 

d)None of the above

 

Ans:B

 

This day is celebrated in the memory of Dr. Bidhan Chandra Roy

 

2.In year 2015 which Indian state recorded highest number of Foreign tourists visits?

 

a)Haryana

 

b)Rajasthan

 

c)Tamilnadu

 

d)Gujarat

 

Ans:C

 

Total foreign tourists visits raised to 4.4 % from the previous year

This data is compile d by ministry of tourism .

 

3.Union HRD ministry launched which of the following portal to train teachers ?

 

a)Edutrain

 

b)Prasikshak

 

c)Trainex

 

d)None of the above

 

Ans:B

 

This portal is opened for DIETs (District Institutes of Education Training)

This portal will strengthen the teacher education system in providing  data for decision making

And also support innovation in teachers education.

 

4.For which of the following employees redressal NIVARAN Portal was launched ?

 

a)Railways

 

b)Postal

 

c)Revenue

 

d)None of the above

 

Ans:A

Using this Online System Railway employees can lodge their grievances and monitor their progress

 

5.Red Sanders Anti Smuggling Task Force (RSASTF) was established by which of the following state ?

 

a)Karnataka

 

b)Andhra Pradesh

 

c)Kerala

 

d)Madhya pradesh

 

Ans:B

 

6.Rodrigo duterte elected president of which of the following country ?

 

a)Indonesia

 

b)Bhutan

 

c)Vietnam

 

d)None of the above

 

Ans:C

 

Dutere served as mayor of Davao City

He is the longest served mayor in the Philippines

 

7.In Logistics performance index 2016 what is the rank of India  ?

 

a)23

 

b)37

 

c)35

 

d)49

 

Ans:C

 

This report is released by World bank group  for every 2 years

 

India jumped from 54 th position in 2014 to 35

 

8.e-Cigarettes were banned recently by which of the following state government ?

 

a)kerala

 

b)West Bengal

 

c)Telangana

 

d)None of the above

 

Ans:A

 

e-cigarette  devices emits vaporized nicotine

 

9.From the following which Company is the Official sponsor of Indian Contingent in 2016 Rio Olympics ?

 

a)Flipkart

 

b)Tata Motors

 

c)Amul

 

d)Indiabulls

 

Ans:C

 

Amul will pay Rs 1 crore to the IOC(Indian Olympic Association)

 

10.For Payments bank Joint Venture with which of the following bank Reliance industries signed an agreement  ?

 

a)ICICI Bank

 

b)State bank of India

 

c)YES bank

 

d)HDFC Bank

 

Ans:B

 

11.In which of the following State Rapid Rural Police Response System launched ?

 

a)Tamilnadu

 

b)Madhya pradesh

 

c)Haryana

 

d)Punjab

 

Ans:D

 

Under this system Police will respond any crime or law and order situation within 20 minutes

This system will be come effective in the state’s 12,000 villages

 

12.For $625 million to support Solar energy State bank of India signed with which of the following ?

 

a)BRICS bank

 

b)IFC

 

c)World Bank

 

d)None of the above

 

Ans:C

 

With this amount SBI will provide loans to GRPV(Grid Connected rooftop Solar Photovoltaic) projects

 

13.In  India  First Commercial Court & disputes resolution centre opened In which state?

 

a)Himachal pradesh

 

b)Chattsigarh

 

c)Karnataka

 

d)None of the above

 

Ans:B

 

14.BRICS working group first meeting held in which Indian city ?

 

a)Ranchi

 

b)Mysuru

 

c)Visakhapatnam

 

d)Kolkata

 

Ans:C

 

15.With which of the following Sport Sai Praneeth is associated ?

 

a)Swimming

 

b)Squash

 

c)Golf

 

d)Wrestling

 

Ans:D

 

Rcently Praneeth won Cana Open 2016 men’s singles title

 

This is only preview copy

Download the full version