Festivals in India GK Questions and Answers

Festivals in India GK Questions and Answers for all competitive exams

This MCQ Set is helpful for all competitive exams preparation

 

1.Holika dahan is observed on first day of which festival ?

 

a)Diwali

 

b)Holi

 

c)Dusshera

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

2.On Basant Panchami Which of the following Puja is performed ?

 

a)Lakshmi Puja

 

b)Shiva Puja

 

c)Saraswati Puja

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

 

3.Bihu Festival is celebrated in which state ?

 

a)Teelangana

 

b)Karnataka

 

c)Punjab

 

d)Assam

 

Show Answer

Ans:D

 

4.In which hindu calendar month Goga Navmi or Gugga Naumi is celebrated  ?

 

a)Bhadrapad

 

b)Kartika

 

c)Magha

 

d)Jyestha

 

Show Answer

Ans:A

 

5.Gudi Padava festival is celebrated in which state ?

 

a)Madhya pradesh

 

b)Maharashtra

 

c)Kerala

 

d)Himachal pradesh

 

Show Answer

Ans:B

 

6.In Which North east state Lasoong festival is celebrated ?

 

a)Arunachl pradesh

 

b)Meghalaya

 

c)Sikkim

 

d)Nagaland

 

Show Answer

Ans:C

 

7.Hornbill festival is celebrated in which state of India ?

 

a)Nagaland

 

b)Mizoram

 

c)Tripura

 

d)Himachal Pradesh

 

Show Answer

Ans:A

This festival is called as Festival of Festivals in Nagaland

 

8.On Magha Saptami Which god is worshipped ?

 

a)Vishnu

 

b)Ram

 

c)Sun

 

d)Agni

 

Show Answer

Ans:C

 

9.Anthurium festival is celebrated in which state of India ?

 

a)Karnataka

 

b)Manipur

 

c)Assam

 

d)Mizoram

 

Show Answer

Ans:D

 

10.Onam Festival is cebrate din which state of India ?

 

a)Kerala

 

b)Andhra pradesh

 

c)Gujarat

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

11.Nukhai festival is celebrated in Odisha. people celebrate this festival on the next day of  which of the following festival ?

 

a)Dussehara

 

b)Ganesh Chaturdhi

 

c)Holi

 

d)Rakhi

 

Show Answer

Ans:B

 

12.Batukamma Festival is celebrated in which indian state ?

 

a)Assam

 

b)Karnataka

 

c)Telangana

 

d)Maharashtra

 

e)Gujarat

 

Show Answer

Ans:C