Indian Geography Questions Answers

Indian Geography Questions Answers for Competitive exams preparation

 

1.Longest beach in India ?

 

a)Marina beach

 

b)ramakrishna Beach

 

c)Kovalam Beach

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

length of this beach is 13 Km

 

2.Which of the following is highest Mountain pass in India ?

 

a)Khardung la pass

 

b)Dungri la Pass or Mana pass

 

c)Banihal pass

 

d)Karakoram pass

 

Show Answer

Ans:B

 

3.Arambol beach located in which of the following state in india ?

 

a.Kerala

 

b)Andhra Pradesh

 

c)odisha

 

d)Goa

 

Show Answer

Ans:D

 

4.Which of the following lake is located in Aravalli range ?

 

a)Roopkund

 

b)Kolleru

 

c)Nakki

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

 

5.Which of the following lake is one of the largest fresh water lakein Asia ?

 

a)Wular lake

 

b)Vembanad

 

c)Lake Pichola

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

This lake is largest Fresh water lake in India.it is located in Jammu & Kashmir

 

6.Kanjli wet land is located in which indian state ?

 

a)est bengal

 

b)Odisha

 

c)Punjab

 

d)Maharashtra

 

Show Answer

Ans:C

 

7.Saranath peak is located in which North east state ?

 

a)Manipur

 

b)Nagaland

 

c)Sikkim

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

8.Rihand river is tributary of which of the following river ?

 

a)Cauvery

 

b)Chambal

 

c)Son

 

d)Krishna

 

Show Answer

Ans:C