Fundamental Duties General Knowledge Questions

Fundamental Duties General Knowledge Questions

Online Preparation : Fundamental Duties General Knowledge Questions

Multiple Choice Questions and Answers for Bank Exams,RRB,SSC,UPSC and states Exams

1.By ____ amendment Fundamental duties included in to the Indian Constitution ?

 

a)49

 

b)42

 

c)59

 

d)46

 

Show Answer

Ans:B

 

2.Which committee recommended fundamental duties ?

 

a)Narasimhan Committee

 

b)Ashok Mehta Committee

 

c)Shah nawaz Committee

 

d)Swaran Singh Committee

 

Show Answer

Ans:D

 

3.In which of the following years Fundamental duties included in the Indian Constitution ?

 

a)1976

 

b)1973

 

c)1982

 

d)1980

 

Show Answer

Ans:A

 

4.From Which country India borrowed the concept of Fundamental Duties ?

 

a)Canada

 

b)USSR

 

c)Japan

 

d)America

 

Show Answer

Ans:B

 

5.How many Fundamental duties included in to the cnstitution for the first time ?

 

a)13

 

b)11

 

c)10

 

d)9

 

Show Answer

Ans:C

 

6.Eleventh Fundamental duty was included in to the indian Constituion in which year ?

 

a)1999

 

b)1994

 

c)1990

 

d)2002

 

Show Answer

Ans:D

 

7.By _____ amendment eleventh  fundamental duty included in to the Indian Constitution ?

 

a)78

 

b)84

 

c)92

 

d)86

 

Show Answer

Ans:D

 

8.In which article Fundamental duties were included ?

 

a)36

 

b)51 A

 

c)81

 

d)11

 

Show Answer

Ans:B

 

9.In which of the following part of Indian Constitution Fundamental duties included ?

 

a)IV A

 

b)IX

 

c)VIII

 

d)III

 

Show Answer

Ans:A

 

10.Which of the following is newly added fundamental Duty ?

 

a)To Uphold and Protect the Sovereignty,unity and integrity of India

 

b)To safeguarf Public Property and to abjure Violence

 

c)To Cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:D

 

Share