Indian Constitution General Knowledge Questions and Answers

Indian Constitution General Knowledge Questions and Answers

Indian Constitution General Knowledge Questions and Answers for all competitive exams

 

1.How many sessions Constitution assembly took for drafting Indian Constitution ?

 

a)13

 

b)08

 

c)11

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

Constitution assembley took 2 years 11 months and 17 days of time to complete the drafting

 

2.From Which Country Indian Constitution borrowed Federal system ?

 

a)Australia

 

b)Canada

 

c)Ireland

 

d)England

 

Show Answer

Ans:B

 

3.Emergency Provisions are contained in which part of Indian Constitution ?

 

a)VII

 

b)XVI

 

c)XVIII

 

d)XIII

 

Show Answer

Ans:C

 

4.Under which of the following article President can decalre national Emergency ?

 

a)356

 

b)352

 

c)359

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

5.Inter state Council established under which article ?

 

a)263

 

b)296

 

c)342

 

d)52

 

Show Answer

Ans:A

 

6.From which country India borrowed Fundamental duties ?

 

a)Canada

 

b)France

 

c)Switzerland

 

d)USSR

 

Show Answer

Ans:D

 

7.From Which country India borrowed preamble ?

 

a)USA(Amercia)

 

b)USSR

 

c)Germany

 

d)Britain

 

Show Answer

Ans:A

 

8.Which of the following amendment is called as Mini Constitution ?

 

a)38 th Amendment

 

b)46 th Amendment

 

c)42 nd Amendment

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

This amendment was made in 1976

 

9.__________ Article is known as Necessary Evil ?

 

a)26

 

b)36

 

c)21

 

d)22

 

Show Answer

Ans:D

 

10.Under Which article Finance Commission established ?

 

a)256

 

b)280

 

c)276

 

d)219

 

Show Answer

Ans:B

 

11.In which article Uniform Civil Code included ?

 

a)52

 

b)28

 

c)44

 

d)42

 

Show Answer

Ans:C

 

12.Articles 163 and 164 deal with parliamentary system in ____ ?

 

a)Centre

 

b)States

 

Show Answer

Ans:B

 

Share