Business Abbreviations

Business Abbreviations for Quizzes

The following abbreviations are compiled from Finance management,Marketing,banking and other Business related topics

 

AcronymFull form
CEOChief Executive Officer
COOChief operating Officer
CFOChief Financial officer
HRHuman Resources
GDRGlobal Depository Receipt
ADRAmerican Depository Receipt
CAOChief Accounting officer
CAPEXCapital Expenditure
CAGRCompound Annual growth rate
ASPAverage Selling Price
B2BBusiness to Business
B2CBusiness to Consumer
CRRCash Reserve Ratio
CMOChief Marketing officer
CPUCost per Unit
CIACertified Internal Auditor
CPIConsumer Price Index
C2BConsumer to Business
EOBEnd Of the  Business
COBCloase of Business
EODEnd of the day
EBITEarnings before interest and Taxes
EBITDAEarnings before interest Taxes Depreciation and Amortization
EAREffective Annual Rate
EAYEffective Annual Yield
GAAPGenerally Accepted Accounting Principles
GDPGross Domestic Product
GLGeneral Ledger
GMVGross Merchandise Volume
GRNGoods Receipt Note
GVCGlobal Value Chain
BSBalance Sheet
EPSEarnings per share
P&LProfit and Loss
ROAReturn on Assets
WCWorking Capital
ROIReturn on Investment
USPUnique Selling point
LCLetter fo Credit
INCIncorporated
IPOInitial Public offering
LtdLimited Company
LLCLimited Liability Corp
TrdTrade
YTDYear to Date
FPOFollow on Public Offer
IYRIn year Revenue
KYCKnow your Customer
MFGManufacturing
MRPMaximum Retail Price
NIINet Interest Income
NPLNon Performing loan
NAVNet Asset Value
NPANon Performing Asset
NYSENewyork Stock Exchange
NOINet Operating Income
OCFOperating Cash Flow
OPEXOperating Expenditure
PBTProfit Before Tax
PATProfit After Tax
PPPPurchasing Power Parity
POSPoint of Sale
QOQQuarter on Quarter
QTDQuarter to Date
ROEReturn On Equity
SCMSupply chain management
SMESmall and Medium Enterprises
SIPSystematic Investment Plan
SKUStock Keeping Unit
VATValue Added Tax
VCVenture Capital
WTOWorld Trade Organization
YOYYear Over Year

Indian Constitution General Knowledge Questions and Answers

Indian Constitution General Knowledge Questions and Answers for all competitive exams

 

1.How many sessions Constitution assembly took for drafting Indian Constitution ?

 

a)13

 

b)08

 

c)11

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

Constitution assembley took 2 years 11 months and 17 days of time to complete the drafting

 

2.From Which Country Indian Constitution borrowed Federal system ?

 

a)Australia

 

b)Canada

 

c)Ireland

 

d)England

 

Show Answer

Ans:B

 

3.Emergency Provisions are contained in which part of Indian Constitution ?

 

a)VII

 

b)XVI

 

c)XVIII

 

d)XIII

 

Show Answer

Ans:C

 

4.Under which of the following article President can decalre national Emergency ?

 

a)356

 

b)352

 

c)359

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

5.Inter state Council established under which article ?

 

a)263

 

b)296

 

c)342

 

d)52

 

Show Answer

Ans:A

 

6.From which country India borrowed Fundamental duties ?

 

a)Canada

 

b)France

 

c)Switzerland

 

d)USSR

 

Show Answer

Ans:D

 

7.From Which country India borrowed preamble ?

 

a)USA(Amercia)

 

b)USSR

 

c)Germany

 

d)Britain

 

Show Answer

Ans:A

 

8.Which of the following amendment is called as Mini Constitution ?

 

a)38 th Amendment

 

b)46 th Amendment

 

c)42 nd Amendment

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

This amendment was made in 1976

 

9.__________ Article is known as Necessary Evil ?

 

a)26

 

b)36

 

c)21

 

d)22

 

Show Answer

Ans:D

 

10.Under Which article Finance Commission established ?

 

a)256

 

b)280

 

c)276

 

d)219

 

Show Answer

Ans:B

 

11.In which article Uniform Civil Code included ?

 

a)52

 

b)28

 

c)44

 

d)42

 

Show Answer

Ans:C

 

12.Articles 163 and 164 deal with parliamentary system in ____ ?

 

a)Centre

 

b)States

 

Show Answer

Ans:B

 

Fundamental Duties General Knowledge Questions

Online Preparation : Fundamental Duties General Knowledge Questions

Multiple Choice Questions and Answers for Bank Exams,RRB,SSC,UPSC and states Exams

1.By ____ amendment Fundamental duties included in to the Indian Constitution ?

 

a)49

 

b)42

 

c)59

 

d)46

 

Show Answer

Ans:B

 

2.Which committee recommended fundamental duties ?

 

a)Narasimhan Committee

 

b)Ashok Mehta Committee

 

c)Shah nawaz Committee

 

d)Swaran Singh Committee

 

Show Answer

Ans:D

 

3.In which of the following years Fundamental duties included in the Indian Constitution ?

 

a)1976

 

b)1973

 

c)1982

 

d)1980

 

Show Answer

Ans:A

 

4.From Which country India borrowed the concept of Fundamental Duties ?

 

a)Canada

 

b)USSR

 

c)Japan

 

d)America

 

Show Answer

Ans:B

 

5.How many Fundamental duties included in to the cnstitution for the first time ?

 

a)13

 

b)11

 

c)10

 

d)9

 

Show Answer

Ans:C

 

6.Eleventh Fundamental duty was included in to the indian Constituion in which year ?

 

a)1999

 

b)1994

 

c)1990

 

d)2002

 

Show Answer

Ans:D

 

7.By _____ amendment eleventh  fundamental duty included in to the Indian Constitution ?

 

a)78

 

b)84

 

c)92

 

d)86

 

Show Answer

Ans:D

 

8.In which article Fundamental duties were included ?

 

a)36

 

b)51 A

 

c)81

 

d)11

 

Show Answer

Ans:B

 

9.In which of the following part of Indian Constitution Fundamental duties included ?

 

a)IV A

 

b)IX

 

c)VIII

 

d)III

 

Show Answer

Ans:A

 

10.Which of the following is newly added fundamental Duty ?

 

a)To Uphold and Protect the Sovereignty,unity and integrity of India

 

b)To safeguarf Public Property and to abjure Violence

 

c)To Cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:D

 

Static GK Questions and Answers Set 6

Static GK Questions and Answers Set 6 for all competitive Exams

Static Gk MCQ Set

1.Who introduced Mahalwari system in British India ?

 

a)Holt Mackenzi

 

b)Alexander Read

 

c)Charles Cornwallis

 

d)John Burgoyen

 

Show Answer

Ans:A

 

2.Which soil type is largely spread all over India ?

 

a)Desert soils

 

b)Red Soils

 

c)Alluvial Soils

 

d)Laterite Soils

 

Show Answer

Ans:C

 

3.Which State in India became first state to ratify GST Constitution amendment bill ?

 

a)Haryana

 

b)Assam

 

c)Maharashtra

 

d)Madhya pradesh

 

Show Answer

Ans:B

 

4.Which Indian Private Sector bank is first listed on NYSE(Newyork Stock Exchange) ?

 

a)Axis Bank

 

b)Yes Bank

 

c)ICICI bank

 

d)IndusInd Bank

 

Show Answer

Ans:C

 

5.Koyna Hydro electric power project located in which state ?

 

a)Maharashtra

 

b)Telangana

 

c)Kerala

 

d)Bihar

 

Show Answer

Ans:A

 

6.Who is first UN Secretary General ?

 

a)Boutros Boutros Ghali

 

b)U Thant

 

c)Kofi Annan

 

d)Trygve Lie

 

Show Answer

Ans:D

 

7.National Science Day celebrated on which date ?

 

a)19,March

 

b)24,April

 

c)28,February

 

d)12,November

 

Show Answer

Ans:C

 

8.Which of the following disease is top water borne disease in india ?

 

a)Diarrhea

 

b)Cholera

 

c)Dengue

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

9.Cliq is which group owned e-commerce company ?

 

a)ITC

 

b)Tata

 

c)Aditya Birla

 

d)ADAG

 

Show Answer

Ans:B

 

10.One Kilobit = how many bytes ?

 

a)100

 

b)1000

 

c)125

 

d)500

 

Show Answer

Ans:C

Indian Geography Questions Answers

Indian Geography Questions Answers for Competitive exams preparation

 

1.Longest beach in India ?

 

a)Marina beach

 

b)ramakrishna Beach

 

c)Kovalam Beach

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

length of this beach is 13 Km

 

2.Which of the following is highest Mountain pass in India ?

 

a)Khardung la pass

 

b)Dungri la Pass or Mana pass

 

c)Banihal pass

 

d)Karakoram pass

 

Show Answer

Ans:B

 

3.Arambol beach located in which of the following state in india ?

 

a.Kerala

 

b)Andhra Pradesh

 

c)odisha

 

d)Goa

 

Show Answer

Ans:D

 

4.Which of the following lake is located in Aravalli range ?

 

a)Roopkund

 

b)Kolleru

 

c)Nakki

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

 

5.Which of the following lake is one of the largest fresh water lakein Asia ?

 

a)Wular lake

 

b)Vembanad

 

c)Lake Pichola

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

This lake is largest Fresh water lake in India.it is located in Jammu & Kashmir

 

6.Kanjli wet land is located in which indian state ?

 

a)est bengal

 

b)Odisha

 

c)Punjab

 

d)Maharashtra

 

Show Answer

Ans:C

 

7.Saranath peak is located in which North east state ?

 

a)Manipur

 

b)Nagaland

 

c)Sikkim

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

8.Rihand river is tributary of which of the following river ?

 

a)Cauvery

 

b)Chambal

 

c)Son

 

d)Krishna

 

Show Answer

Ans:C