oscars 2016 winners

Oscars 2016 Winners list

Oscar Award winners 2016

This following Oscars 2016 Winners list could be useful for answering gk questions in your competitive exams and entrance exams

Category                                               Winner                                                        Movie

Best Movie                                         -Steve golin/Michael Sugar                            Spotlight

Best Director                                    -Alejandro gonzalez Inarritu                          The Revenent

Best Actor                                           – Leonardo de caprio                                      The Revenent

Best Actress                                       – Brie Larson                                                     Room

Best Supporting Actor                    -Mark Rylance                                                  Bridge of Spies

Best Supporting Actress                 Alicia Vikander                                                 The Danish Girl

Best Cinematography                      -Emmanuel Lubezki                                       The Revenent

Best Visual Effects                            -Andrew Whilehurst                                      Ex Machina

Best Foreign Language film            -Laszio nemes                                                 Son of Saul

Best Documentary feature              -Asif Kapadia                                                   Amy

Best Animated film                            -Pete Docter                                                   Inside Out

Best Animated Short film             -Gabriel Osorio                                                 Bear Story

Best Sound Editing                          -mark Mangini                                                MadMax:fury road

Best Make Up                                   -Lesslie Vanderwalt                                        MadMax:Fury road

Best Original Music                          -Ennio Morricone                                          The Hateful Eight

 

 

indian railway zones

Railway Budget Questions and Answers

Railway Budget Questions and Answers for Competitive exams

These following Multiple Choice Questions and Answers(MC) are prepared from Railway Budget 2016- 2017.

We expect that these questions will be useful for Railway exams and other Competitive exams

 

1.Who among the following presented Railway budget record number of times ?

 

a)George fernandes

 

b)Mamata banerji

 

c)Lalu Prasad yadav

 

d)Morarji desai

 

Show Answer

Ans:C

 

2.First female minister of Railway to present the Railway Budget ?

 

a)Indiara gandhi

 

b)Mamata banerji

 

c)Margaret Alva

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

3.In Which year First live telecast of railway budget took place ?

a)1992

b)1996

c)1999

d)1994

 

Show Answer

Ans:D

 

4.From the following Who as minster of Railway announced first bullet train in Railway Budget ?

 

a)Sadananda Gowda

b)Lalu Prasad yadav

c)Pavan kumar Bansal

d)George Fernandes

 

Show Answer

Ans:A

 

5.Who presented first Railway Budget in Independent India ?

 

a)Sardar Vallabhai patel

b)Jawaharlal Nehru

c)JohnMathai

d)Lal Bahadur Shastri

 

Show Answer

Ans:C

 

6.In 1978 Railways were split in to how many zones ?

 

a)9

b)6

c)4

d)8

 

Show Answer

Ans:A

 

7.In 2010 First Wi-Fi facility launched at which Railway Station ?

 

a)Mumbai

b)Chandigarh

c)Chennai

d)Mysore

 

Show Answer

Ans:D

 

8.What is the Passenger Revenue target for FY 2017 ?

 

a)Rs.49,000 cr

b)Rs.51,000 cr

c)Rs.53,000 cr

d)Rs.50,000 cr

 

Show Answer

Ans:B

 

9.What is the goods earnings target for FY 17 ?

 

a)Rs.1.18 lakh cr

b)Rs.1.10 lakh cr

c)Rs.1.05 lakh cr

d)Rs.1.00 lakh cr

 

Show Answer

Ans:A

 

10.Which of the following agreed to fund Rs 1.5 lakh cr over next 5 years ?

 

a)State bank of India

b)World bank

c)LIC of India

d)Asia Development Bank

 

Show Answer

Ans:C

 

11.Railway to commission how many Km per day of broad gauge lines in FY 18 ?

 

a)11 km

 

b)9 km

c)10 km

 

d)8 km

 

Show Answer

Ans:B

 

12.According to this year Railway Budget How many stattions will get Wi-Fi facility over next year ?

 

a)400

 

b)100

 

c)150

 

d)300

 

Show Answer

Ans:A

 

13.Indian Railway Academy will be established at which of the following City ?

 

a)Visakhapatnam

 

b)Nashik

 

c)Vadodara

 

d)Bhubaneshwar

 

Show Answer

Ans:C

 

14.India’s first Rail auto hub will come up at ?

 

a)Chennai

 

b)Chandigarh

 

c)Kolkata

 

d)Jaipur

 

Show Answer

Ans:A

 

15.Rail Bandhu magazine will be published in how many regional languages ?

 

a)4

 

b)8

 

c)2

 

d)All regional languages

 

Show Answer

Ans:D

 

Image source:pixabay

12 Reserve Bank of India Quiz Questions and Answers

RBI Quiz Questions and Answers

These following RBI Quiz Questions and Answers are helpful for Banking Exams and other Competitive exams

 

1) Reserve bank of India founded in which year ?

 

a)1936

 

b)1940

 

c)1935

 

d)1942

 

Show Answer

Ans :C

 

2) Reserve Bank of India Nationalised in Which year ?

 

a)1947

 

b)1949

 

c)1945

 

d)1950

 

Show Answer

Ans :B

 

3) Who is RBI First Indian Governor ?

 

a) C D Deshmukh

 

b)B R Ambedkar

 

c)Lal bahadur Shastri

 

d)P C Bhattacharya

 

Show Answer

Ans :A

 

4) Reserve bank of India has ____ number of Zonal offices ?

 

a)8

 

b)7

 

c)5

 

d)4

 

Show Answer

Ans :D

 

5) RBI Central board consists of not more than _____ deputy governors

 

a)2

 

b)4

 

c)6

 

d)1

 

Show Answer

Ans :B

 

Also Read

280 General Knowledge Objective Questions and Answers

Static GK Questions and Answers Set 1

Science General Knowledge Questions and Answers

 

6) RBI has ____ number of Regional Offices ?

 

a)10

 

b)4

 

c)19

 

d)16

 

Show Answer

Ans :C

 

7) RBI has two Training colleges for officers training.one is at Pune and the other one is at ____ ?

 

a)Hyderabad

 

b)Chennai

 

c)Bangalore

 

d)Kolkata

 

Show Answer

Ans :B

 

8) RBI logo consists of this following animal ?

 

a)Lion

 

b)Black buck

 

c)Elephant

 

d)Tiger

 

Show Answer

Ans :D

 

9) RBi is member bank of Asian Clearing Union.state true or false ?

 

Show Answer

Ans :True

 

10) Central Office of RBI was first established at ?

 

a)New Delhi

 

b)Mumbai

 

c)Kolkata

 

d)Kochin

 

Show Answer

Ans :C

 

11) Which of the following scheme was formulated by RBI ?

 

a)Rashtriya Swasthya bima yojana

 

b)Mahatma gandhi National rural employment guarantee scheme

 

c)Jan dhan yojana

 

d)The banking ombudsman scheme

 

Show Answer

Ans :D

 

12) for printing of currency notes two presses were set up by government of India.one is at Nasik and

another one is at _____ ?

 

a)Warangal

 

b)Dewas

 

c)Davanagere

 

d)Patna

 

Show Answer

Ans :B

 

image source :

Indian Culture General Knowledge

Indian Culture General Knowledge Questions and Answers

Indian Culture -General Knowledge Practice Test Questions

The following Indian Culture General Knowledge Multiple choice Questions and Answers(MCQ) are useful for all competitive exams,entrance exams

1.Kuchipudi Dance is associated with which indian state ?

a)Kerala

b)West bengal

c)Asom

d)Andhra pradesh

Show answer

Answer:D

2.Onam Festival Falls during malayalm month of ?

a)Dhanu

b)Kanni

c)Chingam

d)Itavam

Show answer

Answer:C

Between August and September This Festival is celebrated in Kerala.This Festival is State festival of Kerala

3.Sangita Ratnakara book was written by ?

a)Saranga deva

b)Bhavabhuti

c)Kalidasa

d)Bharata Muni

Show answer

Answer:A

4.Dhammapada is collection of sayings of  _____ ?

a)Tulsidas

b)Buddha

c)Guru Nanak

d)None of these

Show answer

Answer:B

5.Who is the first Tirthankara of Jainism ?

a)Anantnath

b)Malinath

c)Rishabha

d)Mahavira

Show answer

Answer:C

6.The last month of Hindu calendar ?

a)Kartika
b)Phalguna
c)Jyestha
d)Magha

Show answer

Answer:B

7.One of the Panchabhuta sthals Jambukeshwara temple “Jambukeshwara temple ” is located at ?

a)Srikalahasthi

b)Thiruvannamalai

c)ThiruVanaikaval

d)Chidambaram

Show answer

Answer:C The main diety in this temple is Lord Shiva

8.In which of the following month Lohri is celebrated ?

a)March
b)January
c)October
d)July

Show answer

Answer:B

9.Maun Ekadashi is observed on which day of Margaisra masa(Month) ?

a)11 th
b)2 nd
c)14 th
d)1 st

Show answer

Answer:A
Mohini Attam, danse du Kerala (Brigitte Chataignier)
10.Mohini attam dance is associated with Which Indian State ?
a)Andhra pradesh
b)Odisha
c)Kerala
d)Madhyapradesh

Show answer

Answer:C

11.Buddhist New year is Celebrated in whcih month ?
a)February
b)April
c)December
d)January

Show answer

Answer:B
General Knowledge Bits for Competitive exams

General Knowledge Practice Bits for Competitive Exams

General Knowledge Practice bits Questions and answers for all competitive exams

There are more than 600 Questions and Answers in this Article..choose your Topic below

India States Capitals, State flowers, Trees, chief ministers and governors, formation dates, official languages general knowledge bits for all competitive exams

1.Capital city of Nagaland is ?

Kohima

2.Who is the current Mizoram Governor ?

Nirbhay Sharma

3.Capital City of Madhya Pradesh ?

Bhopal

4.What is the State bird of Telangana ?

Indian Roller

5.Wh o is the current Karnataka Chief minister ?

Siddaramaiah

6.Capital city of Rajasthan ?

Jaipur

7.Who is the Current Tamilnadu Governor ?

K Rosaiah

8.Who is the Current Jammu & Kashmir Chief minister ?

Mufti Mohammed Syed

9.Capital City of Karnataka state ?

Bengaluru

10.State Tree of Maharashtra ?

Mango
11.State flower of Odisha ?

Ashoka flower

12. State tree of Karnataka ?

Sandal wood

13.Panaji is capital city of Which Indian state ?

Goa

14.Who is the current Kerala Chief minister ?

OOmen Chandy

15.State capital of Himachal Pradesh ?

Shimla

16.Who is the current governor of Tripura ?

Thathagata  roy

17.Judiciary capital of Chattisgarh ?

Bilaspur

18.Capital city of Assam ?

Dispur

19.Total number of districts in Andhra Pradesh ?

13

20.Who is the current chief minister of Madhya Pradesh ?

Shiv raj singh Chauhan

21.Chandigarh is capital city for Which state ?

Punjab & Haryana

22.Winter Capital of Jamu & Kashmir State ?

Sri nagar

23.Who is the Current Governor of Odisha ?

Dr.S C Jamir

24.Manik Sarkar is Current Chief minister of Which Indian State ?

Tripura

  1. Capital city of West Bengal ?

Kolkata

  1. Capital City of Uttar Pradesh ?

Lucknow

  1. Who is the current chief minister of Uttar Pradesh ?

Akhilesh singh yadav

  1. Total number of Union Territories in India ?

Seven

  1. Former Capital of Andaman & Nicobar Islands ?

Calcutta

  1. Capital city of Union Territory Dadra and Nagar Haveli ?

Silvassa

  1. Official languages of Union Territory Lakshadweep ?

Malayalam and English

  1. Capital City of Sikkim ?

Gangtok

  1. Arunachal Pradesh Formation year ?

1987

  1. Total Number of districts in Arunachal Pradesh ?

19

  1. Capital city of Himachal Pradesh ?

Shimla

  1. What is Haryana State flower ?

Lotus

  1. Judiciary Capital of Uttarakhand is ?

Nainital

  1. Who is the Current Governor of Maharashtra ?

Ch Vidyasagar rao

  1. Current Lietunant Governor of Delhi ?

Najeeb Jung

  1. Number of Loksabha Constituencies in Andhra Pradesh ?

25

41.Uttarakhand state formation day ?

08,November 2000

  1. Maharashtra celebrates Maharashtra day on ?

01,May

  1. Capital City of Meghalaya ?

Shillong

  1. North east india Comprises of ______ number of states ?

Seven

45.Puducherry is formerly known as ?

Pondicherry

46.Imphal is capital city of Which Indian state ?

Manipur

  1. Who is the current governor of Jammu & Kashmir ?

N N Vohra

  1. Which state is largest by area ?

Rajasthan

  1. Lowest Population state in india ?

Sikkim

  1. Which state have highest number of loksabha seats ?

Uttar Pradesh .

With 85 loksabha seats UP tops the list

  1. The largest Tea producing state is ?

Assam

  1. Which Indian state is nicknamed as Heart of India ?

Madhya Pradesh

  1. Which state is called as Black Pepper capital of India ?

Kerala

  1. Capital city of Jharkhand ?

Ranchi

55.Uttarakhand is separated from which state ?

Uttar pradesh

  1. Which state is called as sugar bowl of India ?

Uttar Pradesh

  1. Who is the Current Himachal Pradesh Chief Minister ?

Vir bhadra singh

58.In which year States reorganization committee was appointed ?

1953

  1. Official language of Kerala state ?

Malayalam

  1. Official Language of Andhra Pradesh ?

Telugu

61.Who is the Current Chief minister of Andhra Pradesh ?

N Chandra babu naidu

  1. Who is the current Governor of Telangana State ?

E S L Narasimhan

  1. What is the official language of Mizoram ?

Mizo

64.Capital city of Gujarat ?

Gandhi Nagar

65.What is the Official language of Union territory Andaman Nicobar Islands ?

Hindi

66.Total number of districts in Himachal Pradesh ?

Himachal Pradesh

67.official language of Puducherry ?

Tamil

68.Himachal Pradesh Formation date ?

25,January,1971

69.Second official language of Haryana ?

Tamil

  1. Haryana Formation date ?

01,November 1966

  1. Second Official language of Telangana ?

Urdu

  1. State flower of Uttarakhand ?

B rahma Kamal

73.State tree of Rajasthan ?

Khejri

74.State tree of Odisha ?

Banyan

75.State Animal of Maharashtra ?

Giant Squirrel

76.Karnataka State animal ?

Elephant

77.In which year were the Indian states reorganized on Linguistic basis ?

1956

78.Gujarat State formation day ?

01,May 1960

79.What is the official language of Bihar ?

Hindi

80.State tree of Uttar Pradesh ?

Ashok