Comptroller and Auditor General of India

General Studies : Comptroller and Auditor General of India

 

1.Who was the first CAG of India ?

 

a)S Ranganathan

 

b)A Bakshi

 

c)V Nara hari Rao

 

d)A R Ray

 

Show Answer

Ans:C

he is chairman from 1948 to 1954

 

2.Who amongst the following will appoint Comptroller and Audit General ?

 

a)Prime minister

 

b)Vice President

 

c)Supreme Court Chief Justice

 

d)President of India

 

Show Answer

Ans:D

 

3.The Tenure of the CAG is ?

 

a)5 years or 65 years of Age

 

b)6 years or 65 years of Age

 

c)4 years or 60 years of Age

 

d)3 years

 

Show Answer

Ans:B

 

4.Which Article in the Indian Constitution provide Independent office to  CAG ?

 

a)Article 143

 

b)Article 152

 

c)Article 148

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:C

 

5.In 2009 CAG requested government to amend which of the following audit act ?

 

a)1964 Audit Act

 

b)1971 Audit Act

 

c)1978 Audit Act

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

6.Who is the present CAG of India ?

 

a)Shashikant Shukla

 

b)Rakesh Mohan

 

c)Dinesh Singh

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:A

 

7.The Reports of the CAG are submitted (In case of state) to _____ ?

 

a)State Chief minister

 

b)State Finance minister

 

c)Assembly speaker

 

d)Governor

 

Show Answer

Ans:D

 

8.Which of the following audit is undertaken by CAG ?

 

a)Regularity Audit

 

b)Financial Audit

 

c)Performance Audit

 

d)All of the Above

 

Show Answer

Ans:D

 

9.Fodder scam was exposed by CAG in which year ?

 

a)1992

 

b)2000

 

c)1995

 

d)1989

 

Show Answer

Ans:C

 

Krishi Kalyan Cess

Pradhanmantri Fasal Bima Yojana

Expected Questions about Pradhanmantri Fasal Bima Yojana

These following General Knowledge Questions are prepared on “Pradhan mantri Fasal bima yojana”.

These Multiple Choice Questions and Answers(MCQ) are useful for all competitive exams and entrance exams

 

1.How much amount allocated in Budget for Pradhan Mantri Fasal bima yojana ?

 

a)Rs. 4000 crore

 

b)Rs. 5500 crore

 

c)Rs. 5000 crore

 

d)Rs. 1100 crore

 

Show Answer

Ans:B

 

2.Farmers have to premium _____ % for Kharif Crops ?

 

a)2 %

 

b)1 %

 

c)1.2 %

 

d)2.3 %

 

Show Answer

Ans:A

 

3.Pradhan mantri fasal bima yojana is not for Commercial crops (True / False) ?

 

Show Answer

Ans:False

 

4.The premium to be paid by farmers in case of Annual commercial and Horticultural crops ?

 

a)4.5 %

 

b)5 %

 

c)3.6 %

 

d)2.7 %

 

Show Answer

Ans:B

 

5.Which of the following Ministry will administer the scheme ?

 

a)Ministry of finance

 

b)Ministry of planning

 

c)Ministry of Chemical and Fertilizers

 

d)Ministry of Agriculture and Farmer Welfare

 

Show Answer

Ans:D

 

6. National Agriculture Insurance Scheme (NIAS) was launched in which year ?

 

a)2001

 

b)1996

 

c)1999

 

d)2006

 

Show Answer

Ans:C

 

7.Previous Insurance scheme NIAS(National Agriculture insurance scheme) was implemented in how many states ?

 

a)14

 

b)15

 

c)8

 

d)In All states

 

Show Answer

Ans:D

 

8.PMFBY will be implemented in how many states ?

 

a)12

 

b)10

 

c)13

 

d)In all States

 

Show Answer

Ans:D

 

9.Full insured amount will not be paid under PMFBY scheme in case of Natural Calamities ?

(True or False) ?

 

Show Answer

Ans:False

 

image source:pixabay

Important Budget 2016 Questions

Important Budget Questions and Answers

Important Budget Questions and Answers for all Competitive exams

These 2016-2017 Important Budget Questtions and Answers are helpful for all competitive exams,entrance exams and Job interview preparation

 

1.How much money allocated for Banks Recapitalisation ?

a)Rs.30,000 crore

b)Rs.25,000 Crore

c)Rs.10,000 Crore

d)Rs.15,000 Crore

 

Toggle Title

Ans:B

 

2.To Rejunevate Regional Airports Government will become partner with ?

a)World Bank

b)NABARD

c)State Governments

d)Asian development Bank

 

Toggle Title

Ans:C

 

3.How many house holds have voluntarily given up Cooking gas subsidy ?

a)75 lakh families

b)28 lakh families

c)67 lakh families

d)56 lakh families

 

Toggle Title

Ans:A

 

4.How much money allocated as intial cost of LPG Connection to Women members ?

a)Rs 3000 Crore

b)Rs.1000 Crore

c)Rs.2000 Crore

d)Rs.500 Crore

 

Toggle Title

Ans:C

 

5.Which of the following Scheme will bring 5 lakh acres under Organinc Farming ?

a)Organic Vikas yojana

b)Krishi Vikas Yojana

c)Krishi Bandhu Yojana

d)Krishi Chaitanya Yojana

 

Toggle Title

Ans:B

 

6.Rs 35,984 Cr allocated for Which of the following Sector ?

a)Farming Sector

b)Power Sector

c)Banking Sector

d)Health Sector

 

Toggle Title

Ans:A

 

7.In this Current Budget Proposed to double Farmers income in how many years ?

a)3 years

b)4 years

c)2 yeas

d)5 years

 

Toggle Title

Ans:D

 

8.For Sadak yojana allocated amount is ?

a)Rs.14,000 Crore

b)Rs.19,000 Crore

c)Rs.16,000 Crore

d)Rs.12,000 Crore

 

Toggle Title

Ans:B

 

9.Which of the Scheme will enhance farmer access to markets ?

a)Power agri Market

b)Unified Agri Market

c)Krishi Product Market

d)None of the above

 

Toggle Title

Ans:B

 

10.Direct Benefit Transfer (DBT) introduced in Which of the following on Pilot basis ?

a)Fertilizer

b)Seeds

c)Farming Equipment

d)None of the above

 

Toggle Title

Ans:A

 

11.How many Kilometres of National highways in FY17 approved ?

a)5k km

b)10k km

c)9k km

d)8k km

 

Toggle Title

Ans:B

 

12.How many Hectares brought under Pradhan mantri Krishi Sinchai Yojana ?

a)28.5lk hectares

b)19.4 lk hectares

c)20 lk hectares

d)10 lk hectares

 

Toggle Title

Ans:A

 

13.In FY 17 Rural development Allocation proposal amount ?

a)85,000 Crore

b)48,700 Crore

c)87,765 Crore

d)55,890 Crore

 

Toggle Title

Ans:C

 

14.How many Irrigation Projects will be fast tracked ?

a)92

b)67

c)29

d)89

 

Toggle Title

Ans:D

 

15.How many non-Functional airstrips will be developed ?

a)8

b)10

c)14

d)20

 

Toggle Title

Ans:B

 

16.On Income of Rs 1 Crore or more Surcharge rate increased to ?

a)12%

b)10%

c)15%

d)Nil

 

Toggle Title

Ans:C

 

17.Maximum Reduction under 80 gg raised up to ?

a)60,000

b)75,000

c)70,000

d)80,000

 

 

Toggle Title

Ans:A

 

18.In FY 16 Fiscal deficit Target is at ?

a)3.6 %

b)3.9%

c)3.4%

d)4.0%

 

Toggle Title

Ans:B

 

19.Additional tax on all taxable services under Krishi Kalyan Tax is at ____ % ?

a)3 %

b)1 %

c)5 %

d)2 %

Toggle Title

Ans:C

 

20.How many State owned insurance companies to be listed ?

a)3

b)4

c)1

d)Nil

 

Toggle Title

Ans:B
oscars 2016 winners

Oscars 2016 Winners list

Oscar Award winners 2016

This following Oscars 2016 Winners list could be useful for answering gk questions in your competitive exams and entrance exams

Category                                               Winner                                                        Movie

Best Movie                                         -Steve golin/Michael Sugar                            Spotlight

Best Director                                    -Alejandro gonzalez Inarritu                          The Revenent

Best Actor                                           – Leonardo de caprio                                      The Revenent

Best Actress                                       – Brie Larson                                                     Room

Best Supporting Actor                    -Mark Rylance                                                  Bridge of Spies

Best Supporting Actress                 Alicia Vikander                                                 The Danish Girl

Best Cinematography                      -Emmanuel Lubezki                                       The Revenent

Best Visual Effects                            -Andrew Whilehurst                                      Ex Machina

Best Foreign Language film            -Laszio nemes                                                 Son of Saul

Best Documentary feature              -Asif Kapadia                                                   Amy

Best Animated film                            -Pete Docter                                                   Inside Out

Best Animated Short film             -Gabriel Osorio                                                 Bear Story

Best Sound Editing                          -mark Mangini                                                MadMax:fury road

Best Make Up                                   -Lesslie Vanderwalt                                        MadMax:Fury road

Best Original Music                          -Ennio Morricone                                          The Hateful Eight

 

 

indian railway zones

Railway Budget Questions and Answers

Railway Budget Questions and Answers for Competitive exams

These following Multiple Choice Questions and Answers(MC) are prepared from Railway Budget 2016- 2017.

We expect that these questions will be useful for Railway exams and other Competitive exams

 

1.Who among the following presented Railway budget record number of times ?

 

a)George fernandes

 

b)Mamata banerji

 

c)Lalu Prasad yadav

 

d)Morarji desai

 

Show Answer

Ans:C

 

2.First female minister of Railway to present the Railway Budget ?

 

a)Indiara gandhi

 

b)Mamata banerji

 

c)Margaret Alva

 

d)None of the above

 

Show Answer

Ans:B

 

3.In Which year First live telecast of railway budget took place ?

a)1992

b)1996

c)1999

d)1994

 

Show Answer

Ans:D

 

4.From the following Who as minster of Railway announced first bullet train in Railway Budget ?

 

a)Sadananda Gowda

b)Lalu Prasad yadav

c)Pavan kumar Bansal

d)George Fernandes

 

Show Answer

Ans:A

 

5.Who presented first Railway Budget in Independent India ?

 

a)Sardar Vallabhai patel

b)Jawaharlal Nehru

c)JohnMathai

d)Lal Bahadur Shastri

 

Show Answer

Ans:C

 

6.In 1978 Railways were split in to how many zones ?

 

a)9

b)6

c)4

d)8

 

Show Answer

Ans:A

 

7.In 2010 First Wi-Fi facility launched at which Railway Station ?

 

a)Mumbai

b)Chandigarh

c)Chennai

d)Mysore

 

Show Answer

Ans:D

 

8.What is the Passenger Revenue target for FY 2017 ?

 

a)Rs.49,000 cr

b)Rs.51,000 cr

c)Rs.53,000 cr

d)Rs.50,000 cr

 

Show Answer

Ans:B

 

9.What is the goods earnings target for FY 17 ?

 

a)Rs.1.18 lakh cr

b)Rs.1.10 lakh cr

c)Rs.1.05 lakh cr

d)Rs.1.00 lakh cr

 

Show Answer

Ans:A

 

10.Which of the following agreed to fund Rs 1.5 lakh cr over next 5 years ?

 

a)State bank of India

b)World bank

c)LIC of India

d)Asia Development Bank

 

Show Answer

Ans:C

 

11.Railway to commission how many Km per day of broad gauge lines in FY 18 ?

 

a)11 km

 

b)9 km

c)10 km

 

d)8 km

 

Show Answer

Ans:B

 

12.According to this year Railway Budget How many stattions will get Wi-Fi facility over next year ?

 

a)400

 

b)100

 

c)150

 

d)300

 

Show Answer

Ans:A

 

13.Indian Railway Academy will be established at which of the following City ?

 

a)Visakhapatnam

 

b)Nashik

 

c)Vadodara

 

d)Bhubaneshwar

 

Show Answer

Ans:C

 

14.India’s first Rail auto hub will come up at ?

 

a)Chennai

 

b)Chandigarh

 

c)Kolkata

 

d)Jaipur

 

Show Answer

Ans:A

 

15.Rail Bandhu magazine will be published in how many regional languages ?

 

a)4

 

b)8

 

c)2

 

d)All regional languages

 

Show Answer

Ans:D

 

Image source:pixabay