Current Affairs Quiz Questions Answers – 01,02 May 2017

01,02 May 2017 Objective Current Affairs Quiz Questions Answers

 

1.On which of the following date International Labour day observed ?

 

a)02,May

b)01,May

c)19,April

d)31,May

 

Answer &Explanation

Ans:B

 

2.In india First Book village will be built in which state ?

 

a)Bihar

b)Gujarat

c)Maharashtra

d)Rajasthan

 

Answer &Explanation

Ans:C

The Village Bhilar is in Kolhapur district of Maharashtra

Bhilar is about 250 km of Mumbai

Maharashtra state government provided finance to buy 15000 books

 

3.Which of the following bagged FICCI India Sanitation Coalition prize ?

 

a)Agha Khan Foundation

b)Jagruthi Foundation

c)Blue Cross

d)none of the above

 

Answer &Explanation

Ans:A

 

4.Who was appointed as New CGA(Contrroller General of Accounts) ?

 

a)Swapan Mathur

b)Rajyavardhan Mehta

c)Anthony Lianzuala

d)S V Prakash

 

Answer &Explanation

Ans:C

Lianzuala is 1982 batch indian Civil Accounts Service(ICAS) officer

Previously he worked at higher position in the CBDT(Central Board of Direct Taxes)

He will be the first person from North East region to hold this position

 

5.Which of the following Union Ministry observing Swachchta Pakhwada from 01 May to 15 May ?

 

a)Ministry of External Affairs

b)Ministry of Textiles

c)Ministry of Finance

d)None of the above

 

Answer &Explanation

Ans:B

 

6.Who among the following is new president of CII(Confederation of Indian industry) ?

 

a)Shobhana Kamineni

b)Rajshree pathy

c)Radhika Menon

d)Suneetha Reddy

 

Answer &Explanation

Ans:A

Shobhana Kamineni became first woman president of CII

Presently She is in boards of hero Motocorp and Blue Star india

She is also vice chairman of KEI group

 

7.Who among the following won Barcelona open Tennis Men’s singles title ?

 

a)Dominic Thiem

b)Rafael Nadal

c)Roger Federer

d)Andy Murray

 

Answer &Explanation

Ans:B

This is 71 tour title for Nadal

and he became the first player to win 10 times the same title

In the final match of Barcelona Tennis championships Nadal beat Dominic Thiem 6-4,6-1

 

8.On which of the following date this year World Asthma day observed ?

 

a)07,May

b)19,June

c)24,July

d)02,May

 

Answer &Explanation

Ans:D

Every year on first Tuesday of May World Asthma day is observed

This day celebration first started in 1998