Current Affairs Quiz Questions Answers – 17 May 2017

17 May 2017 Objective Current Affairs Quiz Questions Answers

 

1.First ornamental fish park in India will be established in which city ?

 

a)Hyderabad

b)Visakhapatnam

c)Chennai

d)Mumbai

 

Answer & Explanation

Ans:C

This park will be equipped with multi species hatchery and live feed units.

This park will start functioning in 3 months

Tamilnadu is second largest Ornamental fish exporters in India

 

2.Forbes released Second Annual list of Global Changers. in this list who was ranked at top position ?

 

a)Evan spiegel

b)Jeff Bejos

c)Mark Zuckerberg

d)Mukhesh Ambani

 

Answer & Explanation

Ans:D

This list is created with business leaders who are transforming their industries and changing the lives of billions of people around the globe

Reliance Industries chairman Mukhesh Ambani listed at top position for bringing internet to indian masses.

 

3.Union Cabinet approved agreement between india and which country on Cooperation and mutual assistance in customs matters ?

 

a)Turkey

b)Tajikistna

c)Peru

d)Germany

 

Answer & Explanation

Ans:B

This agreement will help in the availability of information for the prevention and investigation of Customs offences

also provide legal frame work for sharing information and intelligence between the customs authorities of two countries

 

4.Which of the following bank first enabled black chain technology for trade financing ?

 

a)Kotak Mahindra Bank

b)Yes Bank

c)State Bank of india

d)IndusInd Bank

 

Answer & Explanation

Ans:A

This technology reduces the time taken for letter of Credit to few hours from  15 to 30 days

for the first transaction Kotak partnered with Deloiitte and used black chain technology to complete LC(Letter of Credit) transaction

 

5.Which of the following country recently agreed with China to minimize South China disputes ?

 

a)Taiwan

b)Vietnam

c)Malaysia

d)Brunei

 

Answer & Explanation

Ans:B

China and Vietnam released a Joint statement which indicates that both nations will seek to keep maritime peace

 

6.Which of the following country court recently uphold ban on Sikhs carrying ceremonial knives ?

 

a)UK

b)France

c)Italy

d)Germany

 

Answer & Explanation

Ans:C

Amritdhari sikhs carry Kirpan since the 17th century

 

7.Indian Meteorological department(IMD) issued Orange alert for which state ?

 

a)Telangana

b)Tamilnadu

c)Karnataka

d)Odisha

 

Answer & Explanation

Ans:D

 

8.India’s first Smart grid Project created by which of the following ?

 

a)IIT Mumbai

b)IISC

c)IIEST(indian Institute of Engineering Science and Technology)

d)None of the above

 

Answer & Explanation

Ans:C

This project generate power from Renewable sources of Energy

Smart grid Synchronised to generate power from wind,solar and vegetable waste resources