Current Affairs Quiz Questions Answers – 19 May 2017

19 May 2017 Objective Current Affairs Quiz Questions Answers

 

1.Which Union minister from the following has given additional charge of Environmental,forest and climate change ?

 

a)M Venkaiah Naidu

b)Harsh Vardhan

c)Anant Geete

d)Kalraj Mishra

 

Answer & Explanation

Ans:B

 

2.A Semi Mechanised Car Park inaugurated in which of the following city ?

 

a)Sri nagar

b)Chandi garh

c)Bengaluru

d)Hyderabad

 

Answer & Explanation

Ans:A

This Park was inaugurated by Mehbooba Mufti

This kind of car park is first of it’s kind in Jammu & Kashmir

This park was built with Rs.27.15 Crores

 

3.What is the rank of India in the Health care index index prepared by “the Lancet  ” ?

 

a)114

b)143

c)154

d)109

 

Answer & Explanation

Ans:C

Switzerland topped the list

Out of 195 countries India was ranked at 154 which made biggest under achiever in Asia

This index was made on the base of death rates for 32 diseases that can be avoided or effectively treated

 

4.SIMBEX is the Joint Naval exercise between which two countries ?

 

a)India and Singapore

b)China and Pakistan

c)India and Germany

d)India and Japan

 

Answer & Explanation

Ans:A

 

5.Which of the following taxi aggregator launched progressive web App for it’s customers ?

 

a)Uber

b)Ola

c)Sky

d)None of the above

 

Answer & Explanation

Ans:B

PWA(Progressive Web App) is help for users who can not install the application due to low memory space and low speed networks

 

6.Researchers developed cheapest cost Respiratory filters named as Nasofilters at which of the following IIT ?

 

a)IIT Bombay

b)IIT Kharagpur

c)IIT Madras

d)IIT Delhi

 

Answer & Explanation

Ans:D

These filters costs only Rs.10

Researchers were recently awarded with “National Startups Award”

These Nasofilters works for 8 hours against the finest particulate pollutants in the air

 

7.Which country cricket team topped in recent ICC Test rankings ?

 

a)India

b)South Africa

c)Sri lanka

d)England

 

Answer & Explanation

Ans:A

india Retained it’s top position with 123 points

South Africa spotted at Rank No.2 with 117 points

 

8.on which of the following date international Museum day observed ?

 

a)17,May

b)18,May

c)23,May

d)29,May

 

Answer & Explanation

Ans:B

This day was observed in 1977