Current Affairs Quiz Questions Answers – 23 May 2017

23 May 2017 Objective Current Affairs Quiz Questions Answers

 

1.On which of the following date world day for Cultural diversity for dialogue and development observed ?

 

a)24,May

b)21,May

c)29,May

d)27,May

 

Answer & Explanation

Ans:B

This day was declared in December 2002

 

2. Which Country won Ice Hockey world title 2017 ?

 

a)Sweden

b)Canada

c)Finland

d)Russia

 

Answer & Explanation

Ans:A

in the final match Sweden beat Canada in Penalty shoot out

Sweden won this title 10 times

 

3.Which Bollywood Actor has won the international Humanitarian award for the Philanthropic work in India ?

 

a)Deepika Padukone

b)Priyanka Chopra

c)Jacqueline Fernandez

d)Anushka Sharma

 

Answer & Explanation

Ans:C

These awards were established by UK based weekly news paper Asian Voice and ratings agency Charity Clarity

Fernandez dedicated her award to Habitat for Humanity, an international charity fighting Poverty

 

4.Which of the following country is Largest stainless steel producer in the world according tot he report released by the ISSF(international Stainless Steel Forum ) ?

 

a)China

b)Japan

c)india

d)Russia

 

Answer & Explanation

Ans:A

India surpassed Japan in this year report stood at Second top producer of Stainless steel

india recorded 9% growth  in stainless steel production  in 2016

the production rose to 3.32 million tonnes in 2016

 

5.Japan is willign to build World war II museum in which Indian state ?

 

a)Maharashtra

b)Assam

c)Manipur

d)West Bengal

 

Answer & Explanation

Ans:C

Japan government wants to build museum in Bishenpur district of Manipur in memory of it’s soldiers died there

in the Second World war nearly 70,000 Japan soldiers died between Imphal and Kohima

 

6.Rohan Chakravarthy is a famous ?

 

a)Cartoonist

b)Snooker player

c)Writer

d)Ad Films Director

 

Answer & Explanation

Ans:A

He won this year WWF International Presidents award

For his leadership as an young conservationist he won this award

The Award ceremony held in Manado,Indonesia

 

7.India  OPEC Institutional dialogue will be held in which of the following city ?

 

a)Manila

b)Vienna

c)Zurich

d)Bangkok

 

Answer & Explanation

Ans:B

 

8.Who among the following launched SEVA (Saral Eindhan Vitaran Application) Mobile Application ?

 

a)Arun Jaitley

b)Venkaiah Naidu

c)Suresh Prabhu

d)Piyush Goel

 

Answer & Explanation

Ans:D

Thsi application launched to increase consumer connect as well as transparency and accountability in Coal dispatches

 

9.on which of the following date World Turtle day observed ?

 

a)13,May

b)23,May

c)29,May

d)31,May

 

Answer & Explanation

Ans:B

It was first started in 2000