Current Affairs Quiz Questions Answers – 30,31 May 2017

30,31 May 2017 Objective Current Affairs Quiz Questions Answers

The following MCQ set prepared from latest Current Affairs for all exams preparation

 

1.Who among the following became first indian to summit Mount Everest six times which is a record ?

 

a)Love Raj Singh DharmShaktu

b)Bahadur Singh

c)Tej Raj singh

d)Nakul Pratap Singh

 

Answer & Explanation

Ans:A

Raj Risnh is Padma shree awardee and works as assistant commandant with BSF(Border Security Force)

Dharmashaktu hails from Uttarakhand

He first Summited Mount Everest in 1998

 

2.On Which of the following date International day of UN Peace Keepers  ?

 

a)24,May

b)31,May

c)29,May

d)26,May

 

Answer & Explanation

Ans:C

 

2017 year theme of International UN Peace keepers day :”Investing in Peace around the world”

To honour Peace keepers this day is observed

 

3.Rubin Ostlund won the Palme d’Or award at 70th  edition of Cannes Film Festival. eh hails from which country ?

 

a)Italy

b)Sweden

c)Germany

d)Austria

 

Answer & Explanation

Ans:B

Ostlund directed film “The Square”

Hollywood Actress Nicole Kidman honoured with Special prize for the Cannes Festival’s 70th anniversay

 

4.Which Bollywood Actress won Dadasaheb Phalke Academy award ?

 

a)Priyanka Chopra

b)Deepika Padukone

c)Vidya Balan

d)Jacqueline Fernandez

 

Answer & Explanation

Ans:A

 

On 01,June this award will be presented to priyanka Chopra for being international Icon

 

5.To Promote Toilet Use and freedom from open Defecation across the Country’s villages union government launched “Darwaza Bandh” campaign. who is the ambassador for this Campaign ?

 

a)Ajay Devgan

b)Amitabh Bachchan

c)Akshay Kumar

d)Aamir Khan

 

Answer & Explanation

Ans:B

This campaign was produced by the Ministry of Drinking Water and Sanitation

This campaign is supported by the World Bank

 

6.Which Country Scientists developed 3D Bioprinted Cartilage ?

 

a)india

b)Russia

c)israel

d)China

 

Answer & Explanation

Ans:A

 

Students at the Delhi IIT has been successful in 3D bioprinting of Cartilage with bioink

Chemical composition of Bioink supports long term survival of the cells and cell growth

The developed Cartilage remained physically stable for Six weeks

 

7.Who among the following appointed as head of SC/ST Commission ?

 

a)Ravi Prasad Sharma

b)Sudarshan Rao

c)P C Reddy

d)Ravi Shankar Katheria

 

Answer & Explanation

Ans:D

 

Katheria is present Agra MP

He was removed from the post of Minister of State for HRD in the previous cabinet reshuffle

 

8.Government set target to launch “Deep Ocean Mission” by which of the following date ?

 

a)August 2017

b)December 2017

c)January 2018

d)October 2018

 

Answer & Explanation

Ans:C